Dansk

KUN 1 sætning - analyse hjælp :s

10. februar 2008 af LulliexD (Slettet)
Hej er desværre ikke den bedste til at analysere sætninger, har virkelig spurgt mange om de har lyst til at lære mig det, men enten har de ikke tid, eller går det alt for hurtigt til jeg ikke kan forstå det (eller glemmer det) .. :/

Men hvis jeg nu tager den 1. sætning, hvordan ville denne analyseres (med analyse mener jeg, kryds, bolle, trekant, firkant, osv).

1. Han bor sammen med sin mor og sin tante. Tanten gav ham en mobiltelefon.

Håber virkelig på så meget hjælp som muligt,.

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2008 af TanteOda (Slettet)

Prøv at se mit blogindlæg om Traditionelt grammatisk komma – for nybegyndere https://www.studieportalen.dk/Blogs/BlogItem.aspx?id=2132.

TanteOda

Svar #2
10. februar 2008 af LulliexD (Slettet)

Ok - det vil jeg gøre med det samme. tak.

Svar #3
10. februar 2008 af LulliexD (Slettet)

Jeg citere lige fra dit blog:
"Udsagnsled = Bolle = O = ord hvor man kan sige 'jeg' foran"
Vil det sige at udsagnsled gælder også ved ordet "og" ,
f.eks. Mig "og" ham er venner. Så er "og" + er udsagnsled?

Svar #4
10. februar 2008 af LulliexD (Slettet)

Hmm .. desværre synes jeg ikke rigtigt din blog hjalp mig videre med mit problem, da jeg nok i forvejen vidste det med at man kan sætte "jeg" foran. Det som jeg virkelig gerne vil lære er, hvordan man sætter direkte objekt, indirekte objekt, subjektsprædikat & adverbialed.

Ellers mange tak for din tid.

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. februar 2008 af TanteOda (Slettet)

Det glæder mig da, at du ikke her helt på bar bund.

"Mig og ham er venner" <--- det kan man altså under ingen omstændigheder sige (se TirsdagsTask nr 1 - https://www.studieportalen.dk/Blogs/BlogItem.aspx?id=1931) - så jeg vil fraråde dig på det kræftigste at analysere noget, man ikke kan sige.

Prøv at sætte x/o under den første sætning, du skrev:

"1. Han bor sammen med sin mor og sin tante. Tanten gav ham en mobiltelefon."

TanteOda

Svar #6
10. februar 2008 af LulliexD (Slettet)

hehe ups, sorry men ok prøver at analysere :

1. Han(X) bor(O) sammen med sin mor og sin tante. Tanten(X) gav(O) ham en mobiltelefon.

- Altså "jeg" foran = verballed og "hvem/hvad" foran = subjektet. Sålangt er jeg med, men så begynder det altid at knibe med de resterende analysetegn.

Svar #7
10. februar 2008 af LulliexD (Slettet)

Er du der stadig Tante? (:

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. februar 2008 af TanteOda (Slettet)

Du kan allerede nu se, at der ikke skal være noget komma i hverken den første sætning eller den næste.

Svar #9
10. februar 2008 af LulliexD (Slettet)

Ja - det er korrekt.
- men som sagt, det er ikke komma-hjælp jeg beder om :)?

Brugbart svar (0)

Svar #10
10. februar 2008 af TanteOda (Slettet)

Det næste er spørgesætninger... Hvem bor han sammen med, hvad gav tanten ham...

Svar #11
10. februar 2008 af LulliexD (Slettet)

Hmm .. tja, vil dog prøve, er dog stadig sikker på at det nok ikke er rigtigt:

1. Han(X) bor(O) nu (trekant)sammen med sin mor og sin tante(trekant).
- Jeg har valgt at sætte trekant undere resten, men ordet nu har jeg ladet stå, da jeg ikke ved hvad der her skal gøres.

Tanten(X) gav(O) ham(firkant) - en mobiltelefon. - (trekant).

Er overstående korrekt ?

Brugbart svar (0)

Svar #12
10. februar 2008 af TanteOda (Slettet)

Direkte objekt (Genstandsled) findes ved at spørge med hvem eller hvad + verbal (jeg bor) + subjekt (hvem/hvad bor). Eg. hvem bor han sammen med?

Han(X) bor(O) sammen med [sin mor og sin tante](trekant).

...

Indirekte objekt findes ved at spørge med hvem eller hvad + verbal + subjekt + direkte objekt.

Tanten(X) gav(O) [ham](firkant) en [mobiltelefon](trekant).

...

Så til dit spørgsmål, ja, det ser korrekt ud. :-)

TanteOda

Svar #13
11. februar 2008 af LulliexD (Slettet)

Super - lige to enkle spørgsmål :

Han(X) bor(O) sammen med [sin mor og sin tante](trekant).
- Hvad skal der være under sammen og med ?

og

Tanten(X) gav(O) [ham](firkant) en [mobiltelefon](trekant).
- Hvad skal der være under en ?

:-)

Brugbart svar (0)

Svar #14
11. februar 2008 af TanteOda (Slettet)

Se http://www.ci.kk.dk/skoler/ng/teachers/MB/Gram_Projekt/saetningsled.htm
som kan hjælpe dig videre... jeg har desværre ikke mere tid i dag. Men linket er en god indføring (med opgaver).

Svar #15
11. februar 2008 af LulliexD (Slettet)

Ok bare helt i orden, du skal i det mindste have 1000 tak for din tid & hjælp :-)

Skriv et svar til: KUN 1 sætning - analyse hjælp :s

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.