Matematik

opg 4030 og 4031

13. februar 2008 af 9200 (Slettet)
i vejledende eksempler på eksamensopgaver i mat.

4030, sidste del:
Jeg har beregnet at der skal 95,52 timer før der er 85 % af stoffet tilbage. Det gjorde jeg ved at indsætte de 85 % i stedet for y, i den forskrift jeg fandt frem til tidligere: 100*0,9983^x (eksp. funk)

Så er der det sidste spørgsmål jeg ikke kan regne ud:
Beregn hvor lang tid der skal gå, før der er 85 % organisk stof tilbage, når der er protozoer i vandet(95,52 timer) og benyt dette til at bestemme den tilsvarende tid, når der ikke er protozoer i vandet. Hvad skal jeg gøre?

4031:
Her er det også sidste opgave i 4031.

Beregn, hvilken stålingsdosis der er nødvendig for at reducere brøkdelen af overlevende B. sphaericus (bakterie) til 1/500.

Jeg har før regnet en forskrift ud: 1*0,068^x
og halveringsdosis til at være 0,2578.


Håber der er nogen der kan forklare det på en forståelig måde, gerne hvofor de gør det og det...:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2008 af dnadan (Slettet)

Hvad med at skrive opgaven ordret ind? Så er det langt lettere at hjælpe.

Svar #2
13. februar 2008 af 9200 (Slettet)

ok:
4030:

Gør rede for, at med protozoer i vandet er procentdelen af tilbageværende organisk stof en eksponentiel aftagende funktion af tiden, og betsem en forskrift for denne funktion: 100*0,9983^x

Betsem halveringstiden for procentdelen af tilbageværende organisk stof, når der er protozoer i vandet: 400 timer.

Beregn hvor stor en procentdel organisk stof der er tilbage efter 700 timer, når der er protozoer i vandet: 30,39%

Beregn hvor lang tid der skal gå, før der er 85 % organisk stof tilbage,når der er protozoer i vandet, og benyt dette til at bestemme den tilsvarende tid, når der ikke er protozoer i vandet. (Det er den jeg ikke kan finde ud af)


4031:
Gør rede for at brøkdelen af overlevende bakterieraf arten b. sphaericus er en eksponentiel aftagende funktion af strålingsdosis målt i Mrad og bestem en forskrift for denne funktion: 1*0,068^x

Beregn halveringsdosis for B. sphaericus: 0,2578.
¨
Beregn, hvilken stålingsdosis der er nødvendig for at reducere brøkdelen af overlevende B. sphaericus (bakterie) til 1/500. (har brug for hjælp til denne)

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2008 af dnadan (Slettet)

4030
- løs ligningen f(x)=85%
Herefter har du angiveligt fået en forskrift(enten indirekte via nogle punkter eller direkte). Denne ligning sættes også lig 85%, og disse sammenlignes.


4031
- Løs ligningen 1/500=f(x) (såfremt jeg da har læst korrekt)

Svar #4
13. februar 2008 af 9200 (Slettet)

Problemet er at jeg ikke ved hvordan jeg skal løse nogen af dem!

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2008 af dnadan (Slettet)

hint: logaritmeregnereglen: ln(a^x)=ln(a)*x
er meget nyttig i disse opgaver.

Skriv et svar til: opg 4030 og 4031

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.