Fysik

Kogepunkt

16. februar 2008 af Izabella (Slettet)
Jeg skal bestemme hvor lang tid det tager at opvarme vandet i en kedel til kogepunktet; ud af følgende oplysninger/beregninger:

- Kedel , 1200w , 230V (fra stikket af).
- 0,80 kg vand i kedel som er 14 grader.
- Strømstyrken i kedlen er 5,217 A.

hvordan findes tiden det tager at koge vandet til kogepunktet så ? Det kan jeg ikke lige se .

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2008 af Lurch (Slettet)

et par ledetråde
Hvor meget energi kræver det at varme 0.8kg vand op fra 14 til 100 grader?
Hvor hurtigt får vandet tilført energi? (effekten)

Svar #2
16. februar 2008 af Izabella (Slettet)

"hvor meget energi" er det varmetilførsel eller hvad ? Altså noget med Q.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2008 af Lurch (Slettet)

yep. Vi skal have fat i noget med varmekapacitets og den slags... :)

Svar #4
16. februar 2008 af Izabella (Slettet)

men hvorfor det ? :)

varmekapaciteten for vand C= 4180 J/C .


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. februar 2008 af Lurch (Slettet)

Hvis du skal bestemme hvor meget energi det krævet at opvarme noget et vist antal grader, så skal du kende til materialets varmekapacitet. Det er ikke samme mængde energi (Q om du vil) der skal til at varme vand eller eks. træ op.
Formlen hedder
Delta(E) = Q = m*c*Delta(T)

Svar #6
16. februar 2008 af Izabella (Slettet)

dvs. Q= 0,80 kg*4180 j/kg*c* (100C-14C)?

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. februar 2008 af Lurch (Slettet)

helt korrekt

Svar #8
16. februar 2008 af Izabella (Slettet)

så har jeg fundet det, altså "hvor meget energi kræver det at varme 0.8kg vand op fra 14 til 100 grader" .

og hva så for at bestemme tiden? Så skal ligningen omformes ?

Q/m*c= delta t ?

Svar #9
16. februar 2008 af Izabella (Slettet)

nej det kan man jo ikke.. hmm, hjælp!

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. februar 2008 af Lurch (Slettet)

Du ved nu hvor meget energi du skal bruge, nu skal du finde ud af hvor lang tid der går får at du har optaget den energi. Dette kommer jo an på hvor kraftig din kilde er, her elkogeren. Dette er angivet som effekten. Effekt er energi per tid.
P = E/t
Elkogerens effekt er faktisk allerede givet i opgaven, og du kender nu E.
Så er det abre at finde t

Brugbart svar (0)

Svar #11
16. februar 2008 af Jerslev (Slettet)

#8: Du har effekten fra kedlen. Altså hvor mange joule, der tilføjes pr. sekund. Du har lige udregnet den totale energimængde, der tilføjes.

Altså:
Q=P*delta t, hvor t er tiden, ikke temperatur.

Isolér t, indsæt og udregn. ;)

Svar #12
16. februar 2008 af Izabella (Slettet)

Så vil jeg jo umiddelbart sige delta t=Q/P ?
Men så blir resultatet 239,653 ????

Brugbart svar (0)

Svar #13
16. februar 2008 af Jerslev (Slettet)

#12: Det vil så sige, at det tager 239,7 sekunder at opvarme vandet til kogepunktet. Det er et par minutter, og det svarer vel også til, hvad din egen elkedel i dit køkken er om det.

Svar #14
16. februar 2008 af Izabella (Slettet)

Hehe, det da rigtigt.. det var mig der ikke lige tænkte mig om der!

Tusind tak for hjælpen :)

Brugbart svar (0)

Svar #15
16. februar 2008 af Jerslev (Slettet)

#14: Det var skam så lidt. :) Fortsat god lørdag.

Brugbart svar (0)

Svar #16
16. februar 2008 af Lurch (Slettet)

What he said (#15) :)

Skriv et svar til: Kogepunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.