Matematik

Kort opgave

16. februar 2008 af Joda5 (Slettet)
Hej alle jeg har en meget kort opgave

Jeg kender svaret, men ved ik hvordan man vha. udregninger kommer frem til det:
Jeg skal løse:

(x+3)*(x+1)*(x-5)>0

hvordan skal jeg gøre det?

På forhånd mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2008 af y06svale (Slettet)

Hej!
Du er nødt til at gange igennem, det kommer til at tage lidt tid da der er tre parenteser, men det er ikke så svært her er lige de første par trin:

(x+3)(x+1)(x-5)>0
(x^2+x+3x+3)(x-5)>0
x^3-5x^2+x^2-5x+3x^2-15x+3x-15>0

...så nu skal du bare reducere og regne uligheden som en ligning...

held og lykke ;)

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. februar 2008 af dnadan (Slettet)

#1
Det nemmeste ville være at løse uligheden ved brug af nulreglen. for herefter at lave en fortegnsundersøgelse.

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2008 af ibibib (Slettet)

#1 Det er ikke vejen frem.

Lav en fortegnslinje for (x+3)*(x+1)*(x-5).

Svar #4
16. februar 2008 af Joda5 (Slettet)

Ja.. har også spekuleret på nulreglen.. men det kommer bare ikke til at passe..

hvad mener i med fortegnslinje..? bliver det næsten ikke bare gæt?

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. februar 2008 af ibibib (Slettet)

Nej, der er intet gæt...
(x+3)*(x+1)*(x-5) er nul når
x=-3
x=-1
x=5.

(x+3)*(x+1)*(x-5) har derfor samme fortegn når
x5
Bestem fortegnet i hvert af disse intervaller. Nu kan du opskrive løsningen.

Skriv et svar til: Kort opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.