Biologi
Blodtab - blodtryk
24. februar 2008 af
o0Bloni0o (Slettet)
Når en person mister en masse blod falder blodtrykket, hvorfor?
Svar #1
24. februar 2008 af Stenalt (Slettet)
Ja når du mister volumen i de elastiske kar vil blodtrykket naturligt falde... Hjertets pumpeevne falder desuden med mindsket venøst bloodflow til hjertet...
Svar #2
28. februar 2008 af Samuel (Slettet)
Det arterielle middelblodtryk er givet ved:
Blodtryk (BT) = Hjertets minutvolumen (MV) * Den totale perifære resistance (TPR, 'karrets modstand')
Enheder: mmHg = (L*min^(-1)) * (mmHg*min*L^(-1))
Blodtrykket i arterierne er altså produktet af MV og TPR (=modstanden i karrene). Blodtab => blodvolumen i karsystemet mindskes => hjertet modtager mindre blod fra venerne => hjertet pumper mindre blod ud per kontraktion.
Når hjertet pumper et mindre volumen blod pr. kontraktion, vil MV falde. Af ovenstående ligning ses det, at BT da tillige vil falde.
Blodtryk (BT) = Hjertets minutvolumen (MV) * Den totale perifære resistance (TPR, 'karrets modstand')
Enheder: mmHg = (L*min^(-1)) * (mmHg*min*L^(-1))
Blodtrykket i arterierne er altså produktet af MV og TPR (=modstanden i karrene). Blodtab => blodvolumen i karsystemet mindskes => hjertet modtager mindre blod fra venerne => hjertet pumper mindre blod ud per kontraktion.
Når hjertet pumper et mindre volumen blod pr. kontraktion, vil MV falde. Af ovenstående ligning ses det, at BT da tillige vil falde.
Skriv et svar til: Blodtab - blodtryk
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
