Matematik

Opgave 8 fra STX eksamen B-niveau 2007

27. februar 2008 af freece (Slettet)
Hej, jeg vil høre om der er nogle som kan fortælle mig, om jeg har udført denne opgave korrekt.

I en model for vægten af aborrer i Gurre Sø antages det, at vægten W(målt i gram) af aborrer som funktion af længden L(målt i cm) er af typen W(L)=b*L^a

a: Bestem en forskrift for W, når det oplyses, at W(7,1)=5,5 og W(14,3)=58,4

b: Hvilken længde vil en aborre ifølge modellen have, når dens vægt er 100g?

Jeg finder forskriften i excel til at være W(L)=0,0074*L^3,3743

Men ved ikke hvordan finder jeg den ved at regne mig frem til det?

I opgave b, indsætter jeg jo bare 100g istedet for W:

100=0,0074*L^3,3743<=>L=16,7566cm

På forhånd tak

Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2008 af Isomorphician

a = (y2/y1)^(1/(x2-x1))
b = y0*a^(-x0)

Brugbart svar (1)

Svar #2
27. februar 2008 af peberdelfinen (Slettet)

Så vidt jeg kan se, er der tale om en potensfunktion og så er

a=log(y2/y1)/log(x2/x1)

Herefter kan du ved indsættelse af et punkt isolere b.

Svar #3
27. februar 2008 af freece (Slettet)

Tak.

Nu har jeg så lige prøvet at finde a:

I min opgave siger jeg, at
x1=7,1
x2=14,3
y1=5,5
y2=58,4

a = (58,4/5,5)^(1/(14,3-7,1)) = 1,38838

Men excel sagde som sagt at forskriften bliver 0,0074*L^3,33743, og her bliver a jo 3,33743 - hvad gør jeg forkert?



Svar #4
27. februar 2008 af freece (Slettet)

Tusind tak peberdelfinen.

Nu er det rigtigt ! =)

Brugbart svar (1)

Svar #5
27. februar 2008 af Isomorphician

#2
Min fejl! Gigantisk fejllæsning af opgaven....

Brugbart svar (3)

Svar #6
06. april 2011 af yo_wassap_guys (Slettet)

Nu ved jeg godt at denne tråd for længst er blevet forældet...
men hvis andre kigger den igennem, som mig, så kan man også bare løse to ligninger med to ubekendte ;)
Go' fornøjelse :)


Skriv et svar til: Opgave 8 fra STX eksamen B-niveau 2007

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.