Fysik
Fjederkonstant og harmonisk svingning
02. marts 2008 af
kuerten15
En blok med massen m glider hen ad en friktionsløs bordplade med farten v. Blokken rammer en fastspændt fjeder, der sammentrykkes stykket x, før blokken er i hvile. Fjederen har fjederkonstanten k.
Jeg kan ikke finde ud af opgave b.
a) Bestem k udtrykt ved m, v og x.
Jeg siger
E(kin)=E(pot) <=> 1/2*m*v^2=1/2*k*x^2
Hvis k isoleres, fås
k = m*(v^2/x^2)
b) Fra blokken rammer fjederen, til den er bremset helt op, går der tiden T(stop). Bestem T(stop) udtrykt ved v og x.
Jeg betragter dette som en harmonisk svingning og får:
T = 2pi*(m/k)^(1/2)
og k = m*(v^2/x^2)
dvs.
T = 2pi*(x/v)
Men i facit skrives
T(stop)=1/4*T
hvor T er svingningstiden. Hvorfor ganges med 1/4?
Jeg kan ikke finde ud af opgave b.
a) Bestem k udtrykt ved m, v og x.
Jeg siger
E(kin)=E(pot) <=> 1/2*m*v^2=1/2*k*x^2
Hvis k isoleres, fås
k = m*(v^2/x^2)
b) Fra blokken rammer fjederen, til den er bremset helt op, går der tiden T(stop). Bestem T(stop) udtrykt ved v og x.
Jeg betragter dette som en harmonisk svingning og får:
T = 2pi*(m/k)^(1/2)
og k = m*(v^2/x^2)
dvs.
T = 2pi*(x/v)
Men i facit skrives
T(stop)=1/4*T
hvor T er svingningstiden. Hvorfor ganges med 1/4?
Svar #1
02. marts 2008 af QaZZaQ
En svinging går jo fra fjederen er presset i bund til den er presset i bund igen. Altså fra bund-midt-'top'-midt-bund.
Du skal jo kun bestemme bund-midt. Altså en fjerdedel af T.
Du skal jo kun bestemme bund-midt. Altså en fjerdedel af T.
Svar #3
02. marts 2008 af QaZZaQ
Det du har beregnet er perioden for svingningen. Det er ikke det du bliver bedt om. Du skal finde tiden for hvor lang tid det tager fra at fjederen er i sin ligevægtsposition, til klodsen er stoppet. Det er kun en kvart svingning.
Se på http://da.wikipedia.org/wiki/Harmonisk_oscillator
Og bemærk at en periode gå fra maksimalt positivt udsving, til 0, til maksimalt negativt udsving, til 0, og tilbage til maksimalt positivt udsving igen.
Du bliver bedt om at beregne stykket fra 0 til maksimalt udsving. Dette svarer kun til en fjerdedel af hele svingningen.
Se på http://da.wikipedia.org/wiki/Harmonisk_oscillator
Og bemærk at en periode gå fra maksimalt positivt udsving, til 0, til maksimalt negativt udsving, til 0, og tilbage til maksimalt positivt udsving igen.
Du bliver bedt om at beregne stykket fra 0 til maksimalt udsving. Dette svarer kun til en fjerdedel af hele svingningen.
Skriv et svar til: Fjederkonstant og harmonisk svingning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
