Matematik

hjælp det haster.

03. marts 2008 af missheidi (Slettet)
ARGH!

Min hjerne er fuldstændig koblet af, og står med en opgave, som lige så godt kunne være tyrkisk..

Jeg skal følgende:


en eksponentielt aftagende funktion er givet ved
f(x) = 100 * e^-0,2*t

-0,2*t det er selvfølgelig opløftet.


**Bestem halveringskonstanten..

Hvordan gør jeg det, jeg er fuldstændig lost.

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2008 af ibibib (Slettet)

Sæt ind i formlen T½=ln(½)/k.

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. marts 2008 af dnadan (Slettet)

t½=ln(2)/k

Har du ikke en formelsamling?

I øvrigt, lav dog en sigende overskrift.

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2008 af dnadan (Slettet)

#1
t½=ln(½)/ln/a) = ln(½)/ln(ln(e^(-k))=ln(½)/-k = (ln(1)-ln(2))/-k= (0-ln(2))/-k = ln(2)/k

Svar #4
03. marts 2008 af missheidi (Slettet)

mange tak, men lige nu står det ret sort..

Men da jeg for mange måneder siden lærte halvering osv. så brugte vi formlen:

log(½)/ log(a)

jeg kan bare ikke fatte hvilke tal jeg skal sætte ind hvor..

og nej, har ikke en formelsamling på dette område..:s

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. marts 2008 af dnadan (Slettet)

#4
Korrekt, det er en af formlerne for halveringskonstanten.
Men thi grundtallet 'e' fremgår i forskriften, så kan denne:
t½=ln(½)/ln(a)= ln(2)/k anbefales.

Din forskrift er af typen:
N(t)=N0*e^(-k*t)

Prøv nu og sammenlign denne generelle funktion med din, hvad er så k i din funktion? Når dette er gjort indsættes det i formlen foroven, og halveringskonstanten kan beregnes.

Svar #6
03. marts 2008 af missheidi (Slettet)

okay, mange tak.. Ved godt jeg lyder som en idiot i dette spørgsmål, men klappen er bare gået ned.

Men kommer den så til at hedde således, eller har jeg lige gjort mig selv endnu dummere??

t½=ln(2)/k

t½=ln(2)/-0,2 ??

Brugbart svar (0)

Svar #7
03. marts 2008 af dnadan (Slettet)

tæt på.

k=0,2

hvoraf:
t½=ln(2)/0,2=...

Svar #8
03. marts 2008 af missheidi (Slettet)

okay, jeg siger tusinde tak for hjælpen.

Dette vil nu blive noteret ned til eksamen..

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. marts 2008 af ibibib (Slettet)

#3
Tja, det afhænger jo af om k=0,2 eller k=-0,2.

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. marts 2008 af dnadan (Slettet)

#9 I fysikbøger og matematik bøger, stod der altid, at det var på formen, f(t)=b*e^(-kt), hvor k>0.
Men som sådan har du jo egentligt ret :-)

Skriv et svar til: hjælp det haster.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.