Fysik

Absolut nulpunkt

28. august 2004 af Svane (Slettet)
Nu kan det godt være i griner, men er der ik lige nogen der kan forklare hvad der egentlig sker ved det absolutte nultpunkt??? Jeg ved at atomer og molekyler står stille, men betyder det f.eks. også at elektroner gør det? Dvs. så der ik kan løbe en strøm ved det absolutte nulpunkt? Og har temperaturer for øvrigt nogen indvirkning på elektrissk strøm overhovedet?

På forhånd tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Ja, i det fleste leder, afhænger resistansen af temperaturen.

Svar #2
28. august 2004 af Svane (Slettet)

Ok, men falder og stiger den når temperaturen falder? Eller hvordan? Hvornår kan strømmen nemmest løbe?

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2004 af krelle (Slettet)

Jeg er ikke ekspert på det her område. men jeg ved at ved det absolutte nulpunkt står elektronerne næsten helt stille. atomet falder dog ikke sammen, som man måske skulle tro.

Mht. den elektriske ledningsevne så tror jeg ikke den bliver specielt ringere af temperaturen. de såkaldte superledere kræver jo lave temperaturer for at kunne lede rigtigt godt.

Men som sagt jeg er overhovedet ikke ekspert. der er måske nogle der vil rette/uddybe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

#2, mener du resistansen? Hvis det er, så stiger den med voksende temperatur. Dette kan udtrykket i formlen

R(t) = R(0)(1+a*(t-t(0))

Hvor a (alfa), er temperaturkoefficienten for resistansen, dets værdi afhænger naturligvis af stoffet. R(t) er resistansen efter opvarmningen til temperaturen t. Og R(0) er resistansen til temperaturen t(0).

Grunden til at resistansen stiger, er fordi at partiklerne i lederen få større kinetisk energi (bevæger sig hurtigere) ved en opvarmning. Dette vil forårsage, at strømen vil have svært ved at passere, da vibrationerne vil "fylde mere".

Svar #5
28. august 2004 af Svane (Slettet)

Det vil altså sige at jo koldere det er jo mindre modstand er der, jo bedre vil strømmen altsp løbe? Er det derfor det kan lade sig gøre at køle f.eks. en pc med flydende kvælstof (ca. -196 celcius), og alligevel fortsætter den med at fungerer?

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

Det kan man vel godt sige, men husk det er ikke alle leder der fungere sådan. Fx er halvleder en isolator ved 0 K og elektrisk ledende ved stuetemperatur.

Men #3 også nævner er nogle stoffer superleder (R=0) ved meget lave temperaturer.

Svar #7
28. august 2004 af Svane (Slettet)

OK, skulle egentlig bare vide om et elektrisk kredsløb med printplader (f.eks. i en pc) kan virke ved store minusgrader og om ydelsen bliver forringet når det blir koldt?

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

Ja, elektronerne, vil jo have det bedre, om at passere lederen, ved en lav temperatur end en varm, som forklaret i #4.

Svar #9
28. august 2004 af Svane (Slettet)

ok, takker

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. august 2004 af krelle (Slettet)

#6: Såvidt jeg ved er der ikke nogle stoffer der har R=0. For man leder jo stadig efter stoffer der leder strømmen endn bedre, altså har lavere modstand.

Brugbart svar (0)

Svar #11
28. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

Jaja, jeg ved godt det ikke er absolut 0, men den er så lille, at man næsten kan betragte det som 0.

Skriv et svar til: Absolut nulpunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.