Matematik

løsning til differentialligning

09. marts 2008 af Alcone (Slettet)
Undersøg, om funktionen f(x)=x^3+x^2+x er en løsning til differentialligningen

dy/dx-3y=-3x^3-x+1


Hvordan skal man gribe denne her opgave an? Er der nogen som kan hjælpe lidt?

Brugbart svar (2)

Svar #1
09. marts 2008 af dnadan (Slettet)

dy/dx=f'(x)=(x^3+x^2+x)'

og y=f(x)=x^3+x^2+x
Indsæt dine oplysninger og vis, at højre side er lig venstre side.

Brugbart svar (10)

Svar #2
09. marts 2008 af Gymnasie-tøsen (Slettet)

Du kan bare differentiere funktion f, og så indsætte dette som dy/dx og f(x) indsættes som y. Ved så at omskrive dy/dx-3y kan du se om det giver højresiden af ligningen, hvis det gør det, er funktion f en løsning til differentialligningen.

Brugbart svar (1)

Svar #3
04. februar 2010 af 07ni (Slettet)

hmm mener du ik at man skal indsætte f'(x) som y?? og hva er f?? f(x)??


Brugbart svar (2)

Svar #4
04. februar 2010 af markusmohr (Slettet)

f´(x)-3f(x)=-3x^3-x+1
f´(x)=3x^2+2x+1
f´(x)-3f(x)= 3x^2+2x+1-3(x^3+x^2+x)
3x^2+2x+1-3x^3-3x^2-3x
2x+1-3x^3-3x
-3x^3-x+1
 


Brugbart svar (3)

Svar #5
02. marts 2010 af KhiemN (Slettet)

Lad mig få det på det rene. Hvis f(x)=x^3+x^2+x er løsning til differentialligningen dy/dx-3y = -3x^3-x+1 gælder det, at:

                                   f'(x) = dy/dx

Her kan man isolere dy/dx således at dy/dx=-3x^3-x+1+3y, hvor y=f(x) dvs.:

                    (x^3+x^2+x)' = -3x^3-x+1+3f(x)
                      3x^2+2x+1 = -3x^3-x+1+3(x^3+x^2+x )
                      3x^2+2x+1 = -3x^3-x+1+3x^3+3x^2+3x
                      3x^2+2x+1 = 3x^2+2x+1

Konklusion: Altså er f(x) løsning til differentialligningen, da f'(x)=dy/dx :D
 


Skriv et svar til: løsning til differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.