Biologi

blodtype

10. marts 2008 af crew (Slettet)
Er der nogen der ville give mig en kort beskrivelse af ABO-systemets genetiske baggrund?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2008 af Klaraa (Slettet)


hej

AB0-systemet består af tre alleler, hvor allelerne IA og IB er co-dominante ogbegge er dominante overfor i, der er recessisiv. A og B er stoffer, der kan sidde på de røde
Blodlegemers overflade. Der er fire forskellige blodtyper inden for AB0-systemet, nemlig A, B, AB og 0.
Har man blodtype A, har man antigen A på blodlegemernes overflade og antistof B i serum. Har man blodtype B har man antigen B på blodlegemernes overflade og antistof A i serum. Blodtypen AB har både antigen A og B, men hverken antistof A eller B i serum og har man blodtype 0 er det lige omvendt. Der er der hverken antigen A eller B, men antistoffer mod begge. Årsagen til disse ”naturlige” antistoffers tilbliven, skyldes muligvis tarmfloraens bakterier, som tilfældigvis har lignende overfladeantigener.

Grunden til at man aldrig har de samme antistoffer som antigener er, at blodlegemerne med antigen og serum ville klumpe sammen. Immunsystemet producerer ikke antistoffer mod egne antigener.
Dette sker ved, at antistofferne har nogle receptorer der lige præcist passer til det bestemte antigen, og derfor vil antigener og antistoffer binde sig sammen i et såkaldt antigen-antistof-kompleks. En sammenklumpning af blodlegemerne hedder med et andet ord for agglutination.
Dette er grunden til, at man bliver nød til at kende både donors og modtagers blodtyper i forbindelse med en transfusion. Problemet opstår, når man giver blod med antigener, som modtageren har antistoffer imod. Dette vil medføre at modtageren dør af blodpropper.



jeg ved nu ikke om det blev kort nok men håber du kan bruge det alligevel..

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. april 2008 af matmatic (Slettet)

nice..


Skriv et svar til: blodtype

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.