Dansk

sikke eller sikken?

19. marts 2008 af Rudim (Slettet)
er det ligemeget om man bruger "sikken" eller "sikke" eller er der nogle faste regler for hvornår man bruger hvad?

sikken en gang lort?
sikke en gang lort?
sikken gang lort?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2008 af TanteOda (Slettet)

Fra DSN:
sikken adj., sikket, sikke, som adv. sikke og sikken; sikken varme, sikket vejr, sikke farver; sikke(n) en varme, sikke(n) et vejr; sikke nogle farver; sikke noget; sikke lidt, sikke længe, sikke mange, sikke meget; sikke blåt vandet er; sikke(n) du dog sidder med benene.

Umiddelbart kan jeg kun se, at sikken med n bruges ved ental, idet "en" eller "et" forekommer efterfølgende. Mens er det i flertal er der ikke brugt n til sidst.

Dvs ental: sikken, flertal: sikke.

Men som du kan se, er der variationer, man kan i flere tilfælde benytte begge former.

TanteOda

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. marts 2008 af TanteOda (Slettet)

Så umiddelbart, er det ikke i flertalsform, kan der indsættes n eller t på, må være huskereglen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. marts 2008 af Sherwood (Slettet)

At "sikken en gang lort?" så lyder virkelig dumt, er en anden sag. Jeg ville nok selv vælge at gøre brug af den midterste: "sikke en gang lort?"

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. marts 2008 af mathon

sikke en = sikken
sikke et = sikket

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. marts 2008 af blackduck (Slettet)

#4

Tjo, men det forklarer vel ikke rigtig:

"sikke(n) et vejr"

Det betyder vel ikke "sikke en et vejr".

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. marts 2008 af mathon

det hedder jo også

sikke et vejr

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. marts 2008 af mathon

eller

sikket vejr
og IKKE
sikken et vejr, som er sprogforbistring

Brugbart svar (0)

Svar #8
19. marts 2008 af Laursen90 (Slettet)

jep, helt enig

"Sikke et dejligt vejr" (/sikket dejligt vejr.. vi bruger dog ikke "sikket" så meget på dansk?!)

igen:

sikken = sikke en
sikket = sikke et

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. marts 2008 af blackduck (Slettet)

#6
Bare lige for at undgå misforståelser. Du er med på, at

"sikke(n) et vejr" altså sætningerne "sikken et vejr" og "sikke et vejr" er sætninger jeg kopierede fra #1, som igen har dem fra Dansk Sprognævn?

Du siger det hedder "sikke et vejr". Ja, det er korrekt. Men ifølge Dansk Sprognævn er det ligeledes korrekt at sige "sikken et vejr". Jeg ville aldrig selv sige det, men det er stadig korrekt.

Eller er det mig der misforstår det n i parentes? Hvad hulen mener Dansk Sprognævn så med "sikke(n)"? Jeg læser det som valgfrihed mellem ordene "sikke" og "sikken"

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. marts 2008 af TanteOda (Slettet)

Nej, du har ikke misforstået noget. Det er korrekt at skrive "sikken et vejr", nøjagtig som DSN skriver det. Og der er netop valgfrihed. Lev med det. :-)

TanteOda

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. marts 2008 af Janjun (Slettet)

#0

Sikken
adj. sikket, sikke
Det er et udtryk brugt i udråb til at angive en høj grad af noget. sikken el. sikke {et vejr/..} (adv.) sikke {længe/..} (adv.) · sikken el. sikke (adv.)!

Brugbart svar (0)

Svar #12
20. marts 2008 af mathon

#10

DSN er naturligvis "øverste dommer", hvilket jeg til enhver tid vedstår!!!...:-)

Brugbart svar (0)

Svar #13
20. marts 2008 af Janjun (Slettet)

DSN?

Brugbart svar (0)

Svar #14
20. marts 2008 af mathon

DSN = Dansk Sprog Nævn

Svar #15
20. marts 2008 af Rudim (Slettet)

ok, jeg har da i det mindste fået nogle svar,mange tak for det:) men er ærlig talt endnu ikke helt sikker på det. har jeg nu forstået det rigtigt, at det virkelig heder "sikken en gang lort"?

for altså, når man siger det, lyder det jo bare som "sikken gang lort"

Brugbart svar (0)

Svar #16
20. marts 2008 af TanteOda (Slettet)

Tjah, måske er det i virkeligheden en sammentrækning "sikken gang lort"...

Svar #17
20. marts 2008 af Rudim (Slettet)

hm, jeg tror stadigvæk ikke at jeg har gennemskuet selve reglen i det, men i det mindste ved jeg hvad jeg skal skrive ved det der eksempel nu:D

tak for svarene:)

Skriv et svar til: sikke eller sikken?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.