Biologi

Cellulær respiration

20. marts 2008 af JuliaAB (Slettet)
Heej!

Jeg sidder med en opgave og har ekstremt brug for hjælp. Det er en slags mundtlig eksamen som vi skal op til, og en af de ting, som jeg skal snakke om, er, hvor i cellen respiration foregår og hvordan.

Jeg har fundet ud af, at respiration hvis nok foregår i noget kaldet mitrokondrier som flyder rundt i celleslimen. Og at mitrokondrier har deres eget DNA. Men ellers ved jeg ikke noget om mitrokondrier.

Jeg har selvfølgelig haft om respiration før og kender også reaktionsligningen. Men har aldrig hørt om hvordan detforegår inde i selve cellen...? Så hvis nogen kunde forklare det på et sprog så en 8. klasses elev som mig forstår det, så kunne det være dejligt :)

På forhånd tak!

Knus Julia

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2008 af Boggnasker2 (Slettet)

Når du skriver mundtlig eksamen, mener du vel en slags terminsprøve?? Ikke -eksamen, den rigtige -eksamen-??? For HVIS du skal op til eksamen i bio foregår det skriftligt, som en slags multipuchoice (er det sådan det staves??) Og du kan umligt have fået at vide, hvad du skal op i allerede i marts måned??!!! Det er UNFAIR!!!


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2008 af Boggnasker2 (Slettet)

Vent...8. klasse?? Ups:S

Sorry:)

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2008 af kuerten15

At snakke om hvorfor og hvordan i (human)biologi er svært. Det gør det så ikke nemmere, at du går i 8. klasse.

Nu ved jeg hvad for eksempel mitokondrier er, hvordan den cellulære respiration foregår osv og hvis jeg skal forklare på på et 8. klasses sprog, så vil det blive ekstremt overfladisk. Det vil næsten lyde forkert.

Det vigtigste du skal vide om mitokondrierne lige nu er at de omdanner energi til "cellulær" energi i form af ATP, så man for eksempel kan trække muskler sammen.

Du kender måske også de to store grupper af respirationer:
1. Aerobisk respiration
Reaktion: glukose + ilt --> kuldioxid + vand + ATP

2. Anaerobisk respiration
Reaktion: glukose --> mælkesyre + ATP


I aerobisk respiration skal der bruges ilt til at danne ATP.
Når der ikke er mere ilt til stede sker anaerobisk respiration. Her vil der dannes mælkesyrer, og det er det man mærker når en muskel "syrer til".

Hvis du skal på gymnasiet lærer du at afstemme reaktioner. Herfra kan du se, at den aerobiske respiration er mere effektiv end den anaerobiske respiration.

Alt dette foregår i mitokondrierne.


Håber det er nok og du kan forstå det...

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2008 af DON CARLOS (Slettet)

Det er godt nok længe siden jeg har haft om det, men du skal jo tænke på at blodet transporterer det iltholdige blod rundt i årene (alle celler ligger så de kan tilføres ilt) vha den osmotiske effekt bliver ilten og glykosen mm. transporteret ind gennem cellemembranen og omdannet til E_ATP (biokemisk energi).

Jeg ved selvfølgelig ikke hvor god du er til engelsk eller på hvilket niveau du beskæftiger dig med emnet.

Tjek evt: http://en.wikipedia.org/wiki/Cellular_respiration

Svar #5
21. marts 2008 af JuliaAB (Slettet)

Heej!

Tak for de fine svar. Kom endelig med flere:)

Der var nogen, som spurgte til om det virkelig er en eksamen. Og nej, det er det ikke, men det skal foregå på samme måde, og derforkalder vores lærer det en eksamen. Det er heller ikke en terminsprøve, men resultatet vil få stor indflydelse på min årskarakter... :)

Det kunne være rart med lidt mere uddybning. Altså, HVORDAN bliver glukose og ilt til kuldioxid, vand og ATP? Og hvordan bruger resten af cellen ATP'en? Jeg ved, at man har antaget, at cellen og mitokondrierne har været separerede men har fundet sammen i et symbiotisk forhold, og jeg ved også, at cellen bruger ATP'en, men hvordan? Der var også en som nævnte noget om, at ilten og glykosen kom ind i cellen via den osmotiske effekt. Kan det evt. uddybes?

Ellers tusind tak for opmærksomheden.

Mvh. Julia



Brugbart svar (0)

Svar #6
21. marts 2008 af DON CARLOS (Slettet)

#5

Fedt du virker så super interesseret i dit emne, men du må også forstå at noget af det du gerne vil undersøge ikke engang er stof i 1.g. Derfor er det vigtigt at du finder et passende niveau at operer på, ellers bliver det en for stor mundfuld for dig. Husk også at det er bedre at fortælle lidt end at læse meget op.

Glukose + oxygen + (biokemiske synteser, dvs at der er enzymer på spil)-> kuldioxid + vand + E_ATP (Adenosintrifosfat).

- Energien i ATP kommer fra de fosfatbindinger der binder atomerne sammen.

Tjek evt http://da.wikipedia.org/wiki/ATP_(kemi)for at kig mere på ATPs kemiske struktur.

Osmose: http://da.wikipedia.org/wiki/Osmose

Tjek lidt af det ud, ellers bare søg på nettet eller lån nogle bøger om celle-biologi eller biokemi (whatever?) og få læst noget om det.

Svar #7
21. marts 2008 af JuliaAB (Slettet)

Heej!

Tak for linket om osmose. Fandt også selv lidt, så det har jeg forstået nu.

Må ærligt indrømme at jeg havde lidt svært ved at forstå linket om ATP, da der var brugt mange fagudtryk. Men kunne forstå at fosfatbindinger er en vigtig del af det at "udløse" energi? Kunne du evt. uddybe det på en mere "billedmalende" måde?

Ellers tusind tak for hjælpen :)

Knus Julia

Svar #8
22. marts 2008 af JuliaAB (Slettet)

Heej igen!

Har lige et spørgsmål mere.

Det siges jo at mitokondrierne engang har været selvstændige, men at de fandt sammen i et symbiotisk forhold med cellen. Jeg kan se at mitokondien giver cellen energi i form af ATP, men hvad får mitokondrien til gengæld? Hvis mitokondrien ikke får noget til gengæld kaldes det vel ikke et symbiotisk, men et kommensal-forhold ikke sandt?

På forhånd tak!

Knus Julia

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. april 2010 af emmatorp (Slettet)

Det er rigtigt jullemus ;-) Kys :D hvad fik du i karakter elsker dig <3333333333333 


Skriv et svar til: Cellulær respiration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.