Fysik

Fordampningsvarme

12. april 2008 af Nanaa (Slettet)
Et varmelegeme placeres i en beholder med vand og tændes. Vandet opvarmes til 100 grader og begynder at fordampe. Ved at placere beholdren på en vægt kan man måle hvor meget vand der fordamper per tid. Varmelegemets resistans er 2,75 ohm. Når strømstyrken er 6,20 A fordamper der 0.041 gram vand pr. sekund.

Bestem en værdi for vands specifikke fordampningvarme hvis man ser bort fra varmetab til omgivelserne.

Nogen der ved hvordan jeg skal gribe det an?

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Start med at udregne, hvor meget energi der afsættes i varmelegemet i løbet af et sekund. Derefter har du massen, der fordamper pr. sekund og så burde det være ligetil. :)

Svar #2
12. april 2008 af Nanaa (Slettet)

Skal jeg bruge Q=m*c*deltaT?

Hvis ja, man får jo ikke massen oplyst i opgaven?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Du får oplyst massen, der fordamper pr. sekund og du udregner den energi, der tilføres pr. sekund. ;)

Svar #4
13. april 2008 af Nanaa (Slettet)

Jeg aner stadig ikke hvad jeg skal gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Under antagelsen af, at alt energi går til at fordampe vandet vil al den energi, der bliver omsat i varmelegemet gå til at fordampe vandet. Altså:

P=RI² => P_fordamp=RI²

I løbet af ét sekund fordamper 0,041g vand. Ud fra de to oplysninger kan du udregne fordampningsvarmen:

L=P_fordamp/m_fordamp <=> L=(RI²)/(0,041g/s).

Enhedsmæssigt bliver det: Ohm*A²/(g/s) = W*s/g = J/g

Svar #6
13. april 2008 af Nanaa (Slettet)

Jeg får det til 2403, kan det passe? For når jeg slår det op i en databog står der 2257?

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. april 2008 af Jerslev (Slettet)

#6: Det lyder meget rimeligt. Du vil naturligvis få en lidt for stor værdi, idet du antager, at der ikke går noget tabt til omgivelserne. :)

Skriv et svar til: Fordampningsvarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.