Matematik

Matematik> Mol - molarmasse..

08. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)
Hej folkens!
Jeg har problemer med denne opgave - håber i kan give et hint.

Oplysninger:
C6H12O6 + 6 O2 -> 6 CO2 + 6 H2O

1 mol fylder 24 liter.

opgave:
Vis at hun maksimalt kkan optage 7,0 mol O2 pr.time, og bestem hvor mange mol druesukker hun maksimalt kan forbrænde pr. time.

-----

Det jeg har tænkt mig at gøre:
1) At udregne molar massen for C6H12O6 + 6 O2 -> 6 CO2 + 6 H2O
og derefter afstemme ligningen.

Derfra kan jeg ikke komme videre? Kan i hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2004 af frodo (Slettet)

tror ikke det her er matematik!!! Vist snarere kemi.

Men du må have nogle andre oplysninger også. Eksempelvis nogetmed energi, eller lignende.

Svar #2
08. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

har lidt flere oplysninger. Hun jan optage 2800ML oxygen pr. minut og hun vejer 62 kg.

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2004 af frodo (Slettet)

regn ud hvor mange liter hun kan forbrænde pr time. find stofmængden. = n(O2)= 6n(druesukker)

Svar #4
08. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

2,8L * 60s = 168 L pr. time?

Forstår ikke hvad du mener med = n(O2)= 6n

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2004 af frodo (Slettet)

n er betegnelsen for stofmængden. n(O2) betyder så stofmængden af O2

Men du ved hvor meget der kan optages pr minut, så kan du også finde det for en time ved at gange med 60 minutter.

Så kender du volumen.

1 mol= 24L <=>
1/24mol=1L

altså ganger du det fundne volumen (i liter) med 1/24, og så har du stofmængden af O2

I reaktionsskemaet ser du at der pr. 6 O2 bruges 1 druesukker-molekyle. altså må stofmængden af druesukkervære lig 1/6 af n(O2)

Hjalp det til forståeligheden?

Svar #6
08. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

tak.. jeg prøver lige at regne lidt på det. vender tilbage om lidt..

Svar #7
09. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

Hej - er det her rigtigt?

1)Vis at hun maksimalt kkan optage 7,0 mol O2 pr.time

2,8L * 60s = 168 L pr. time
Forbrænder: 168L/pr.time/24 mol/L = 7 mol pr. time

2)hvor mange mol druesukker kan hun maksimalt forbrænde pr. time.

Oplysninger:
C6H12O6 + 6 O2 -> 6 CO2 + 6 H2O
1 mol O2 fylder 24 liter.

Maksimal forbrænbde: 24/6 = 4 mol druesukker pr time?
Er ikke helt med på den sidste..
Er der nogen der har mulighed for at kigge på det?

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. september 2004 af frodo (Slettet)

det første er rigtigt, bortset fra at det er minutter og ikke sekunder.

Detnæste er ikke rigtigt, idet du jo i forvejen kender stofmængden, som jo er de 7 mol. Du laver noget med liter. Men det skal du ikke. Reaktionsskemat går kun på stofmængder.

Du siger altså 7mol/6=1,17 mol
Så mange mol druesukker kan altså forbrændes.

Svar #9
09. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

Takker.. jeg bliver bare så forvirret når der står så meget i en opgave...

I næste opgave går det ud på at jeg skal beregne molarmassen for druesukker, og bestemme hvor mange gram druesukker hun maksimalt kan optage.

jeg har udregnet molarmassen for druesukker til at være:552,321 mol
udregning:
M(C6H12O6) =(6*12,01)+(12*1,008)+(6*16)
= 180,156 Mol
M(6O2)= 12*16 = 192 mol
M(6CO2)= (6*12,01)+(12*16) = 264,06 mol
M(6H2O)= (12*1,008)+(6*16) = 108,096 mol

Ialt mol for druesukker:180,156 + 264,06 + 108,096 = 552,321 g/mol

For at finde ud af hvor mange gram druesukker hun maksimalt kan optage pr. time: har jeg tænkt at bruge formlen -
n =m/M
1,17 mol = m/552,321 g/mol
m = 1,17mol*552,321 g/mol
m = 646,21557 g.

----
Men har jeg så fundet ud af hvor maange gram hun har forbrændt pr. time?



Svar #10
09. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

Ups.. skulle stå: "I næste opgave går det ud på at jeg skal beregne molarmassen for druesukker, og bestemme hvor mange gram druesukker hun maksimalt forbrænde pr. time"

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. september 2004 af frodo (Slettet)

hvorfor hel.... lægger du alle de molmasser sammen??
Giver absolut ingen mening.

Druesukker har den den molmasse du først beregnede, og også skrev var druesukkers molmasse.

Det er self. den du skal bruge når du skal beregne massen, men formlen du bruger er rigtig nok.

Svar #12
09. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

C6H12O6 + 6 O2 -> 6 CO2 + 6 H2O Molarmassen for druesukker er det så "kun":
M(C6H12O6) =(6*12,01)+(12*1,008)+(6*16)
= 180,156 Mol


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. september 2004 af frodo (Slettet)

sorry du skrev ikke det var molmassen!

Men druesukker er stoffet C6H12O6

Så det er da dette stofs molmasse du skal beregne. Reaktionsskemaets andre stoffer har intet med den molmasse at gøre.

Brugbart svar (0)

Svar #14
09. september 2004 af frodo (Slettet)

selfølgelig er det kun det i #12

Svar #15
09. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

jeg er sgu godt nok dum! CO2 hører jo ikke med til druesukker...hmnm.. glem mit spørgsmål!

--
Men den anden opgave:
For at finde ud af hvor mange gram druesukker hun maksimalt kan optage pr. time: har jeg tænkt at bruge formlen -
n =m/M
1,17 mol = m/180,156 g/mol
m = 1,17mol*180,156 g/mol
m = 210,7872 g.

Men er det for pr time?

Brugbart svar (0)

Svar #16
09. september 2004 af frodo (Slettet)

ja det vil være pr time. Det var jo netop forudsætningen for alle de andre udregninger...

Svar #17
09. september 2004 af Mat-hjælp (Slettet)

oki du skal mange tak for hjælpen!:)

Skriv et svar til: Matematik> Mol - molarmasse..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.