Matematik

Differential kvotient

26. april 2008 af matforalle (Slettet)
Hej,

Jeg har et spørgsmål til følgende opgave, som lyder sådan:

Funktionen f:(0,uendelig) -> R er givet ved
f(x)=x^3-2x^2+3x

Bestem differentialkvotienten (f^-1)'(6)

Det jeg tror jeg skal gøre, det er at jeg først skal isolerer x på den ene side for at finde den omvendte funktion. Men jeg ved ikke hvordan jeg skal isolerer x på den ene side. Er der nogen hjælp at hente ?

Tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2008 af Isomorphician

start med at differentiere f(x)

Svar #2
26. april 2008 af matforalle (Slettet)

OK, jeg starter med at differentiere f(x).

f(x)=x^3-2x^2+3x

Ved differentieringen får jeg dette.

f'(x)=3x^2-4x+3

Men jeg kan stadigvæk ikke finde ud af at isolerer x på den ene side i ligningen f'(x).

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2008 af Isomorphician

omskriv til (ax + b)^2

Svar #4
26. april 2008 af matforalle (Slettet)

Jeg har forsøgt at omskrive dette
f'(x)=3x^2-4x+3

til
(ax + b)^2

Det nærmeste jeg er kommet er ((3^0.5)x - 2)^2

((3^0.5)x - 2) ((3^0.5)x - 2) = 3x^2-6x+4

Men det er jo 2x for lidt og 1 for meget i forhold til udtrykket i f'(x). Hvordan klare jeg det?

Svar #5
26. april 2008 af matforalle (Slettet)

(sqrt(3)*x-sqrt(3))^2

Svar #6
26. april 2008 af matforalle (Slettet)

svar#5

Undskyld, det der står under svar#5 er forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. april 2008 af Isomorphician

y = 3x^2 - 4x + 3
y/3 = x^2 - 4/3x + 1
y/3 = (x-(2/3))^2 - 4/9 + 1
y/3 - 5/9 = (x-(2/3))^2
±kvrod((y/3)-(5/9)) = x - 2/3
±kvrod((y/3)-(5/9)) + 2/3 = x

Svar #8
27. april 2008 af matforalle (Slettet)

Tak for hjælpen, lige et sidste spørgsmål.

Hvad er grunden til at du skriver "±kvrod" (plus/minus kvadratrod). Skal der ikke blot stå "kvrod" (plus kvadratrod).

Brugbart svar (0)

Svar #9
27. april 2008 af Isomorphician

(-2)*(-2) = 2^2
2*2 = 2^2

Skriv et svar til: Differential kvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.