Matematik
Logaritmefunktioner
27. april 2008 af
Sokken (Slettet)
Hej,
jeg er stødt på et lille problem i et logaritmestykke som jeg håber nogen kan hjælpe mig med. Det drejer sig om det her stykke:
x^3/2 = 2+4
.. det jeg har problemer med, er x^3/2.. Er der nogen regneregl der kan hjælpe mig med den her?
Vh Emilie ^^
jeg er stødt på et lille problem i et logaritmestykke som jeg håber nogen kan hjælpe mig med. Det drejer sig om det her stykke:
x^3/2 = 2+4
.. det jeg har problemer med, er x^3/2.. Er der nogen regneregl der kan hjælpe mig med den her?
Vh Emilie ^^
Svar #1
27. april 2008 af Shais (Slettet)
Jeg mener at det omvendte af potens er kvadratrod, hvormed du kan ophæve potensen og beregne x.
Svar #2
27. april 2008 af Daniel TA (Slettet)
Ligesom x^1/2 er kvadratroden af x^1 eller bare kvadratroden af x, så er x^3/2=kvadratrod(x^3), så kan du hæve kvadratroden ved at sætte begge sider i anden..
x^3=36
x^3=36
Svar #4
27. april 2008 af tal-pædagog (Slettet)
Når man isolerer x i en ligning, er det praktisk at følge regningsarternes hierarki baglæns. Hierarkiet er:
1. Parenteser
2. Potenser og rødder
3. Multiplikation og division (gange og dividere)
4. Addition og subtraktion (lægge til og trække fra/ plus og minus)
Så foregår det som følger:
- Du har ikke + eller - på den side, hvor x er
- Til gengæld er x^3 divideret med 2, så lad os gange med 2 på begge sider:
x^3/2 = 2+4
bliver til
x^3 = 2*(2+4)
(parentesen sørger for, at det er HELE højresiden, der bliver ganget med 2)
- Nu optræder potensen 3, nemlig x^3 som den lavest placerede regneart på x's side. Den modvirker man ved at tage den tredje rod på begge sider:
x^3 = 2*(2+4)
bliver til
x = tredje rod af 2*(2+4)
eller reduceret:
x = tredje rod af 12
1. Parenteser
2. Potenser og rødder
3. Multiplikation og division (gange og dividere)
4. Addition og subtraktion (lægge til og trække fra/ plus og minus)
Så foregår det som følger:
- Du har ikke + eller - på den side, hvor x er
- Til gengæld er x^3 divideret med 2, så lad os gange med 2 på begge sider:
x^3/2 = 2+4
bliver til
x^3 = 2*(2+4)
(parentesen sørger for, at det er HELE højresiden, der bliver ganget med 2)
- Nu optræder potensen 3, nemlig x^3 som den lavest placerede regneart på x's side. Den modvirker man ved at tage den tredje rod på begge sider:
x^3 = 2*(2+4)
bliver til
x = tredje rod af 2*(2+4)
eller reduceret:
x = tredje rod af 12
Skriv et svar til: Logaritmefunktioner
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
