Matematik
cosinusrelation: spids eller stump?
28. april 2008 af
sofie123 (Slettet)
Hvad er forskellen i beviset for cosinusrelation til en spids eller stump vinkel?
Mvh. Sarah-Sofie
Mvh. Sarah-Sofie
Svar #2
29. april 2008 af mathon
cos-relationen:
trekant ABC lægges ind i koordinatsystemet
med
1) A i (0,0)
2) B(b1,b2) liggende på x-aksen med b1>0
3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1<b1
4) fodpunktet for højden fra C på c kaldes D
dermed er vinkel B spids
ved figurbetragtning ses:
c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|DB| = c-b*cos(A)
ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |DB|^2
*) a^2 = (b*sin(A))^2 + (c-b*cos(A))^2
a^2=b^2*(sin(A))^2 + c^2 + b^2*(cos(A))^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
beviset når vinkel B er stump - så højden "falder" uden for trekanten:
ÆNDRINGEN i koordinatsystemet bliver:
3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1>b1
og
c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|BD| = b*cos(A)-c
ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |BD|^2
**) a^2 = (b*sin(A))^2 + (b*cos(A)-c)^2
a^2=b^2*(sin(A))^2 + b^2*(cos(A))^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
eneste forskel på *) og **) er
i
*) c-b*cos(A)
og
**) b*cos(A)-c
men
da
(c-b*cos(A))^2 = (b*cos(A)-c)^2...(udtrykket er symmetrisk)
bliver slut-formlen, a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A), den samme.
Bogstaverne kan rokeres, hvorved de to analoge
b^2 = a^2 + c^2 - 2ac*cos(B)
og
c^2 = a^2 + b^2 - 2ab*cos(C)
fremkommer
trekant ABC lægges ind i koordinatsystemet
med
1) A i (0,0)
2) B(b1,b2) liggende på x-aksen med b1>0
3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1<b1
4) fodpunktet for højden fra C på c kaldes D
dermed er vinkel B spids
ved figurbetragtning ses:
c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|DB| = c-b*cos(A)
ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |DB|^2
*) a^2 = (b*sin(A))^2 + (c-b*cos(A))^2
a^2=b^2*(sin(A))^2 + c^2 + b^2*(cos(A))^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
beviset når vinkel B er stump - så højden "falder" uden for trekanten:
ÆNDRINGEN i koordinatsystemet bliver:
3) C(c1,c2) liggende i 1. kvadrant med c1>b1
og
c1 = b*cos(A) og c2 = b*sin(A) = h
|BD| = b*cos(A)-c
ved anvendelse af den pythagoræiske læresætning på trekant BCD
fås:
a^2 = h^2 + |BD|^2
**) a^2 = (b*sin(A))^2 + (b*cos(A)-c)^2
a^2=b^2*(sin(A))^2 + b^2*(cos(A))^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2((cos(A))^2 + (sin(A))^2) + c^2 - 2bc*cos(A)
a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A)
eneste forskel på *) og **) er
i
*) c-b*cos(A)
og
**) b*cos(A)-c
men
da
(c-b*cos(A))^2 = (b*cos(A)-c)^2...(udtrykket er symmetrisk)
bliver slut-formlen, a^2 = b^2 + c^2 - 2bc*cos(A), den samme.
Bogstaverne kan rokeres, hvorved de to analoge
b^2 = a^2 + c^2 - 2ac*cos(B)
og
c^2 = a^2 + b^2 - 2ab*cos(C)
fremkommer
Skriv et svar til: cosinusrelation: spids eller stump?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
