Matematik

Hej, hjælp til løsning af lingning på TI89'eren? :)

12. maj 2008 af miss13 (Slettet)
Hej alle, nogle der kan hjælpe med denne opgave? :)

Løs ligningen: (x-1)(x^2-4)=0

Så har jeg prøvet at løse den på TI89'eren på følgende måde: Solve(x-1*(x^2-4)=0,x) Og det gav X= -1,56 or 2,56

Ser det rigtigt ud, eller er jeg bare langt ud i lort? :)

Håber Nogle vil hjælpe..

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2008 af Isomorphician

Enten kan du bruge nul-reglen, som hurtigt giver dig svaret, eller du kan bruge din lommeregner.
Hvis du vil bruge din lommeregner bør du dog sætte en parentes om x-1.

Solve((x-1)*(x^2-4)=0,x)

Svar #2
12. maj 2008 af miss13 (Slettet)

Hmm, okay så der er 3 løsninger til denne ligning? Er det da en 3.gradspoly? :)

Løsningerne er: x=-2 or X=1 or x=2

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

(x-1)(x^2-4)=0, giver:

x^3-x^2-4x+4, så ja :o)

Svar #4
12. maj 2008 af miss13 (Slettet)

Okay, super! ;) kan du hjælpe med denne her evt?

faktoriser udtrykket: x^2 +3x-10

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Tjah..

Synes den er svær at forklare.. Men idéen er at sætte dem i paranteser:

(x+5)(x-2) - Sådan skal den se ud.. Husk at alle ledene skal ganges med hinanden..

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. maj 2008 af sigmund (Slettet)

Løs andengradsligningen x²+3x-10 = 0, og skriv udtrykket som a*(x-r1)*(x-r2), hvor r1 og r2 er løsningerne til andegradsligningen; i dit tilfælde er a=1.

Svar #7
12. maj 2008 af miss13 (Slettet)

faktoriser udtrykket: x^2 +3x-10? Altså er det ikke noget med at jeg skal omskrive dette udtryk som en faktor der kan ganges?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. maj 2008 af sigmund (Slettet)

#7,

Jo, som jeg sagde i #6.

Svar #9
12. maj 2008 af miss13 (Slettet)

Nåe, jamen så har jeg jo lavet den.. Sorry det var faktisk mere denne her opg. jeg havde brug for :) Hvis I gider og hjælpe self' ;)

Løs udligheden: -x^2+5x+6 > eller = med 0 ?

På TI89'eren? Hvordan gøre man det?

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Jeg vil umiddelbart sige at det nemmeste er at skrive solve(-x^2+5x+6=0,x), og så tænke på hvoran denne funktion ser ud, og derfra få intervallerne..

Svar #11
12. maj 2008 af miss13 (Slettet)

Eh, hvad Kristoffer, stod lige af der.. :)

Altså, har trykket solve((-x^2)+5x+6=0,x)og det giver: X=-1 or X=6

Og hvad så herefter? :) Er det så en løsning af uligheden? :/

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Ok. Nu har du fundet rødderne :o)

Så er opgaven at finde ud af, hvilke x-værdier, der gør at y er større eller lig med 0.

Vi kan se at koefficienten er negativ, så det er en "Sur" graf :o), derfor ved vi at y kun er større end nul mellem rødderne, altså i intervallet: [-1;6]..

Skulle jeg mene. Tegn den eventuelt på din grafregner, og det er lidt lettere :oD

Svar #13
12. maj 2008 af miss13 (Slettet)

Eh, okay underlig opgave den her.. Hmm, hvis nu jeg skal tegne det ind i grafen, hvor skal jeg så skrive udtrykket? Altså under home eller hvad? :)

Brugbart svar (0)

Svar #14
12. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Du har en TI-89 Titanium right?
Du skal trykke den grønne knap, og derefter F1. Jer skal du så skrive din funktion ind under y1.. Når du har gjort det kan du trykke den grønne knap og så F3.. Så vil du se grafen..

Svar #15
12. maj 2008 af miss13 (Slettet)

x = (-5 + 7)/2 = ??
eller
x = (-5 - 7)/2 = ??

Hvordan tastes detind på lommeregner? Altså TI89'erne`?

Svar #16
12. maj 2008 af miss13 (Slettet)

"Du har en TI-89 Titanium right?
Du skal trykke den grønne knap, og derefter F1. Jer skal du så skrive din funktion ind under y1.. Når du har gjort det kan du trykke den grønne knap og så F3.. Så vil du se grafen.."

Men altså hvordan skal jeg skrive udtrykket ind? Jeg kan jo ikke lave det der mærkelig > eller = med tegn?

Prøver, men den tegner ik en skid! :(

Brugbart svar (0)

Svar #17
12. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Det skal du ikke taste ind :o)

Tast dette ind:
-x^2+5x+6

Brugbart svar (0)

Svar #18
12. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Du kan ikke løse opgaven på grafregneren.. Men det hjælper bare nogen gange at kunne se hvordan grafen ser ud..

Kig på hvad jeg sagde i #12.. Synes det ville være løsningen..

Svar #19
12. maj 2008 af miss13 (Slettet)

Okay, har egentlig fået den tegnet.. Det er en sur smiley..

Brugbart svar (0)

Svar #20
12. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Hehe ja ^_^.. Og du ved jo at opgaven er, at finde de x-værdier, der giver en y-værdi højere eller lig med 0.

Med en sur smiley, kan du så se, at det kun er mellem grafens skæringspunkter med x-aksen, at y er over eller lig 0. Dermed har du intervallet: [skæringspunkt 1;skæringspunkt 2]

Skriv et svar til: Hej, hjælp til løsning af lingning på TI89'eren? :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.