Fysik

Svækkelse af gammastrålingen i bly

15. maj 2008 af LouiseHaack (Slettet)
[url]http://www.uploading.com/files/XLUIY5LE/louise.jpg.html[/url]

Hjælp gerne!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2008 af Daniel TA (Slettet)

Jeg vil gerne hjælpe, men dit link virker ikke.. Prøv igen

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2008 af mathon

I = Io*e^(-µ*x)

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2008 af mathon

X½:
for gammastråling gælder, at halveringstykkelsen i bly er 6,9 mm

Svar #4
15. maj 2008 af LouiseHaack (Slettet)

http://peecee.dk/upload/view/114258

Svar #5
15. maj 2008 af LouiseHaack (Slettet)

Jeg vil mene, som mathon, at halveringstykkelsen er ca 7 mm.
-Lidt kan jeg da finde ud af :P men med det andet er jeg lost!!

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. maj 2008 af Daniel TA (Slettet)

Til opgave b. Du kan se at der er tegnet en ret linie på et enkelt logaritmisk papir, derfor er der tale om en eksponential funktion. Derfor laver du eksponentiel regression på punkterne og opgave b er løst.
Til opgave c. skal du bruge din fundne forskrift for at løse den.

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. maj 2008 af mathon

grafaflæsningen
giver
X½ = 8 mm
hvoraf
når materialesvækkelsestykkelsen måles i mm

I(x) = Io*[(1/2)^(1/X½)]^x = Io*[(1/2)^(1/8)]^x = Io*0,917004^x = Io*(e^-µ)^x,
hvoraf

e^-µ = 0,917004
og
µ = -ln(0,917004) = 0,086643
dvs.
I = Io*e^(-0,086643x)

om du foretrækker
udtryk
1) I(x) = 1400*0,917004^x - som TI-89 omregner til
eller
2) I(x) = 1400*e^(-0,086643x)

bestemmer du selv

tages eksempelvis udgangspunkt 1)
fås i
c)
I(x) = 0,1*10^(-2)*1400 = 1400*0,917004^x
hvoraf
0,001 = 0,917004^x
ln(0,001) = ln(0,917004)*x

x = ln(0,001)/ln(0,917004) = 79,7
dvs.
en Pb-tykkelse på 79,7 mm = ca 8 cm


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. maj 2008 af mathon

tages udgangspunkt 2)
fås i
c)
I(x) = 0,1*10^(-2)*1400 = 1400*e^(-0,086643x)
hvoraf
0,1*10^(-2)= e^(-0,086643x)
0,001 = e^(-0,086643x)
ln(0,001) = -0,086643x

x = ln(0,001)/(-0,086643) = 79,7

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. maj 2008 af Daniel TA (Slettet)

til #7 bruger man typisk I(x) = 1400*e^(-0,086643x) i stedet for det andet.

Svar #10
17. maj 2008 af LouiseHaack (Slettet)

tak for de mange svar :)
Dejligt med nogle hjælpsomme personer!

Skriv et svar til: Svækkelse af gammastrålingen i bly

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.