Kemi

syre eller base?

19. maj 2008 af heidi_stjerne (Slettet)
Hej.
Jeg sidder og læser lidt op til eksamen, men har fundet ud af at jeg ikke rigtig kan hitte ud af hvordan man finder ud af om et stof er en syre eller en base.

Fx sidder jeg med en opgave, hvor der bliver spurgt:

600 ml 0,0200M Ca(OH)2 hældes i et bærgerglas, beregn pH i opløsningen.

Efter at have slået Ca(OH)2 op på nettet ved jeg nu at det er en stærk base, men man har jo ikke nettet til hjælp til eksamen ;)

Nogen der kan forklare det for mig?
På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2008 af susna (Slettet)

Du kan nemt se, at Ca(OH)2 er en base,
da stoffet i vandig opløsning vil blive til
Ca(OH)2 -> Ca++ + 2OH-
og det er OH-, der gør stoffet basisk.

En syre vil afgive H+ ioner

f.eks.
HCl -> H+ + Cl-


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. maj 2008 af mathon

som anvist i #1

Ca(OH)2 --> Ca^(2+)+ 2OH^(-)

n(Ca(OH)2) = (600 mL)*(0,0200 mmol/mL) = 12 mmol

Ca(OH)2 er en stærk base, som er 100% ioniseret
dvs.
n(OH^(-)) = 2*n(Ca(OH)2) = 2*(12 mmol) = 24 mmol

c(OH^(-)) = (24 mmol)/(600 mL) = 0,04 mmol/mL = 0,04 mol/L = 0,04 M

pOH = -log(c(OH^(-))) = -log(0,04) = 1,39794

ved 25°
gælder
pH = 14 - pOH = 14 - 1,3979 = 12,6021 = ca. 12,6

Svar #3
19. maj 2008 af heidi_stjerne (Slettet)

Tak.

Hvordan ser du så at den er stærk, så du kan bruge formlen pOH= -log(c)?

Og Ca(OH)2 er da en diprot base, ik'? i min fomel samling står der nemlig bare ingen formler til udregning af diprote baser - kun monoprote.

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2008 af mathon

pKb(OH^(-)) = -1,74

stærke basers pKb < -1,7

Svar #5
19. maj 2008 af heidi_stjerne (Slettet)

hvir finder man pKb værdien? kan nemlig ikke finde den i data bogen

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. maj 2008 af mathon

ved 25°C
er
pKb = 14 - pKs for korresponderende syre/base-par

Svar #7
19. maj 2008 af heidi_stjerne (Slettet)

mange tak for hjælpen :-)

Skriv et svar til: syre eller base?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.