Fysik

svingende lod

20. maj 2008 af SIE2 (Slettet)
Snorens længde L = 10 meter, loddets masse M = 5,0 kg, og vi sætter tyngdeaccelerationen
g = 9,82 m/s2.

hvordan beregner man ets penduls fart,når det passere det lavets punkt på en cirkelbue når det slippes og accelerer uden gnidnings eller luftmodstand




Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2008 af Rochester (Slettet)

Det kommer sørme an på, fra hvilken højde/position som loddet slippes fra.

Svar #2
20. maj 2008 af SIE2 (Slettet)

ups glemte lige nogle oplysninger.
Først har jeg beregnet loddets svigningtid hed til at være 6,4 sekunder
Derefter har jeg beregnet højdeforskellen når pendulet trækkes ud så snoren danner en vinkel på 20 grader i forhold til loddet, denne forskel var på 0,634 meter
dernæst skal jeg så beregne farten,når det passere cirklens lavest punkt, når det slippes, og det er dette jeg gerne vil have lidt hjælp til, hvilken formel skal man bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2008 af Rochester (Slettet)

Den mekaniske energi er bevaret i såvel yderstillingen Y som midterstillingen M, så

E_kin(Y) + E_pot(Y) = E_kin(M) + E_pot(M)

Vi vælger M som nulpunkt for regning med potentiel energi, så E_pot(M)=0, og desuden er E_kin(Y)=0. Vi har

E_pot(Y) =E_kin(M) eller m*g*h = ½*m*v^2

hvoraf farten i M bliver:

v = sqrt(2*g*h) = sqrt(2*9.82(m/s^2)*0.634m) ~= 3.5 m/s.

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2008 af mathon

E_mek = m*g*h + (1/2)*m*v^2 = m*g*H,
hvor H er den maksimale højde'
hvoraf
fås
m*g*H = m*g*0 + (1/2)*m*v_max^2, (når højden i nederste stilling sættes til 0),
og
(1/2)*m*v_max^2 = m*g*H, so divideret med m
giver
(1/2)*v_max^2 = g*H
og
v_max = (2*g*H)^(1/2)

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2008 af mathon

OK - der var allerede bud!:-)

Svar #6
20. maj 2008 af SIE2 (Slettet)

til Rochester: jeg er ikke helt med på hvordan du kan få farten til 3,5 m/s, da 2*9,82*0,634 giver 12,4518
opløfter du som mathon har gjort det i (1/2) og hvorfor skal man gøre dette?

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2008 af Rochester (Slettet)

#6.
Ja, det opløftes i (1/2) - dvs. kvadratroden af (sqrt(...) = square root). Grunden til at man skal tage kvadratroden ses udledt i #4. Eller kort løst:

m*g*h = ½*m*v^2
<=>
g*h = ½*v^2 (Divideret igennem med m)
<=>
2*g*h = v^2 (Ganget igennem med 2)
<=>
(2*g*h)^(1/2) = v (Taget kvadratroden på begge sider)

Svar #8
20. maj 2008 af SIE2 (Slettet)

okay tusind tak for hjælpen, det hjælp meget:)

Skriv et svar til: svingende lod

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.