Fysik

Øjeblikkelig hastighed

05. juni 2008 af Bruger slettet (Slettet)
Hey :)

Hvordan finder man den øjeblikkelige hastighed??


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2008 af blackduck (Slettet)

Man kan aflæse hældningen på en (sted, tid) graf eller man kan finde arealet under en (acceleration, tid) graf.

Ellers må du lige være lidt mere konkret. Den øjeblikkelige hastighed, ud fra hvad?

Svar #2
05. juni 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Altså jeg har en graf og skal finde hastigheden til 20 sek.

Skal man så bare det ud fra y-aksen ? altså ingen formler??

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2008 af blackduck (Slettet)

Jep.

Men hvad forestiller din graf? Hvad viser den langs x-aksen og hvad viser den langs y-aksen.

Svar #4
05. juni 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Nååh ..

Det er en s(t)-graf. Så jeg skal vel bare finde s ud fra 50 sek, som er 80. og så sig 80m/20sek= 4 m/s ??

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2008 af blackduck (Slettet)

Nej.

Det betyder, at legemet har bevæget sig 80 meter på 20 sekunder. De 4 m/s er den _gennemsnitlige_ hastighed som der kræves for at foretage den bevægelse. I virkeligheden kan legemet have bevæget sig med 80 m/s i et sekund og så 0 m/s i 19 sekunder.

For at finde den øjeblikkelige hastighed skal du finde hældningen for t=20 sek. Hvis du ikke har en forskrift for s(t) må du bruge en lineal til at afgøre hvilken hældning tangenten har i det punkt. Da har du din øjeblikkelige hastighed, altså hastigheden i netop dette tidspunk.

Svar #6
05. juni 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Men hvordan gør jeg så hvis jeg bruger lineal - altså finder hældningen? For der er ingen forskrift.

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2008 af blackduck (Slettet)

Hvis der er tern på koordinatsystemet er det ikke så svært.

Læg linealen så den lige præcis tangerer grafen i punktet. Du kan evt. tegne tangenten. Så skal du aflæse to punkter på tangenten. Disse to punkter vil naturligvis ikke ligge på s(t) grafen. Når du har de to punkter kan du bruge det velkendte

a=(y2-y1)/(x2-x1)

for at bestemme hældningen a for en ret linje.

Svar #8
05. juni 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Nåårh havde jeg også tænkt på i starten, men der står at man bruger denne formel til at finde middelhastigheden også.

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#8: Det gør du også, men der bruger du det første punkt og det sidste punkt på grafen. ;) Det, du skal gøre er at benytte grafisk differentiation.

Skriv et svar til: Øjeblikkelig hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.