Fysik
Fysik opgave
21. september 2004 af
Liv2004 (Slettet)
En xylofon er et musikinstrument, der består af en række træstave. Når man slår på en af stavene, udsendes der en tone.
I en simpel model er stavene udformet som rektagulære stave med højden h og længden L. Når træstaven anslås, fremkommer der en tone med frekvensen f, hvor:
f=1,028*(h/L^2)*v
og v er lydens fart i træet.
Når man anslår en træstav med længden 30,2cm og højden 7,1mm fremkommer en frekvens på 349Hz.
a)Bestem lydens fart i træstaven
b)Bestem bølgelængden i luft og i træstaven
c)Hvor lang skal en træstav med samme højde være, hvis den skal udsende lyd ,med frekvensen 2637Hz?
Jeg har lavet a)
f=1,028* (h/L^2) *v
f/v=1,028*(h/L^2)
v=(f)/(1,028 * (h/L^2))
v= 349 Hz / ( 1,028 * (7,1 mm/ 30,2^2cm))
V=1444,05
Men b og c kan jeg ikke helt forstår???
I en simpel model er stavene udformet som rektagulære stave med højden h og længden L. Når træstaven anslås, fremkommer der en tone med frekvensen f, hvor:
f=1,028*(h/L^2)*v
og v er lydens fart i træet.
Når man anslår en træstav med længden 30,2cm og højden 7,1mm fremkommer en frekvens på 349Hz.
a)Bestem lydens fart i træstaven
b)Bestem bølgelængden i luft og i træstaven
c)Hvor lang skal en træstav med samme højde være, hvis den skal udsende lyd ,med frekvensen 2637Hz?
Jeg har lavet a)
f=1,028* (h/L^2) *v
f/v=1,028*(h/L^2)
v=(f)/(1,028 * (h/L^2))
v= 349 Hz / ( 1,028 * (7,1 mm/ 30,2^2cm))
V=1444,05
Men b og c kan jeg ikke helt forstår???
Svar #1
21. september 2004 af sigmund (Slettet)
ad a) Fremgangsmåden er rigtig, men husk enhederne.
ad b) Sammenhængen mellem farten, bølgelængden og frekvensen er givet ved: v=lambda*f. Dvs. at når du kender frekvensen og farten (for luft finder du hastigheden i en tabel; lydhastigheden i træstavene har du lige beregnet), så kan du beregne lambda, som er bølgelængden.
ad c) Her isolerer du først L, og sætter så talværdier ind (højden er den samme, hastigheden er beregnet i a) og f får du oplyst.)
ad b) Sammenhængen mellem farten, bølgelængden og frekvensen er givet ved: v=lambda*f. Dvs. at når du kender frekvensen og farten (for luft finder du hastigheden i en tabel; lydhastigheden i træstavene har du lige beregnet), så kan du beregne lambda, som er bølgelængden.
ad c) Her isolerer du først L, og sætter så talværdier ind (højden er den samme, hastigheden er beregnet i a) og f får du oplyst.)
Svar #2
22. september 2004 af Liv2004 (Slettet)
a)
f=1,028* (h/L^2) *v
f/v=1,028*(h/L^2)
v=(f)/(1,028 * (h/L^2))
v= 349 Hz / ( 1,028 * (7,1 mm/ 30,2^2cm))
V=43610,18
Vil lige spørge dig om man skal tage højden som 7,1 mm eller 0,71cm? Og er enheden så m/s
b)
v=lambda*f
træstavene:
43610,18=lambda*349Hz
43610,18 / 349 Hz = lambda
124,96 = lambda
luft:
?
Jeg har kikket i en håndbog men kan ikke finde en hastighed for luft.
c)
f=1,028* (h/L^2) *v
f= (1,028*h*v) / (L^2)
f* L^2=1,028*h*v
L^2 = (1,028*h*v) / (f)
L= kvadratrod af ((1,028*h*v) / (f))
L= kvadratrod af ((1,028*7,1mm*43610,18) / (2637Hz))
L=10,99
Skal man som 7,1 mm eller 0,71cm
f=1,028* (h/L^2) *v
f/v=1,028*(h/L^2)
v=(f)/(1,028 * (h/L^2))
v= 349 Hz / ( 1,028 * (7,1 mm/ 30,2^2cm))
V=43610,18
Vil lige spørge dig om man skal tage højden som 7,1 mm eller 0,71cm? Og er enheden så m/s
b)
v=lambda*f
træstavene:
43610,18=lambda*349Hz
43610,18 / 349 Hz = lambda
124,96 = lambda
luft:
?
Jeg har kikket i en håndbog men kan ikke finde en hastighed for luft.
c)
f=1,028* (h/L^2) *v
f= (1,028*h*v) / (L^2)
f* L^2=1,028*h*v
L^2 = (1,028*h*v) / (f)
L= kvadratrod af ((1,028*h*v) / (f))
L= kvadratrod af ((1,028*7,1mm*43610,18) / (2637Hz))
L=10,99
Skal man som 7,1 mm eller 0,71cm
Svar #3
23. september 2004 af sigmund (Slettet)
7.1 mm -> Når du taster det ind på lommeregneren, skal du taste det ind som 7.1*10^(-3) m.
Skriv et svar til: Fysik opgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
