Fysik

Radioaktiv støvsuger?

10. juni 2008 af maramalene (Slettet)
Hey you (:
Skal op i mundtlig fysik til FSA-eksamen på fredag. Kiggede lige nogle forskellige dispositioner i gennem her på Studieportalen. Faldt over en disposition for Radioaktivitet, hvor en elev, i begyndelsen af prøven, vil stille en støvsuger ned i en kælder. Lidt længere fremme i prøven vil han så tage den med op i fysiklokalet og tage målinger af halveringstid for radioaktivt støv - dét i støvsugeren.
Selvfølgelig står der ingen nærmere forklaring om forsøget, da det jo blot var en disposition.
Vi har ikke i min klasse arbejdet med samme forsøg, men det lyder interessant. Er der nogle, der kan forklare mig, hvad dette såkaldte "støvsuger-forsøg" går ud på?
- På forhånd tak (:

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2008 af laura-gregers (Slettet)

Radioaktivt støv
Undersøg, hvordan radioaktivt støv henfalder.

Materialer
- Støvsuger
- Gazebind
- Gummibånd
- GM-rør

B = baggrundsstråling N = Antal impulser

• Spænd 4-5 lag gazebind stramt ud over støvsugerslangens munding.
• Mål baggrundsstrålingen i 100 sekunder. B =
• Find et indelukket kælderrum og støvsug rundt i krogene i omkring 10 minutter,
så der sætter sig støv i gazen.
• Spænd gazebindet med støvet op ca. 0,5 cm fra GM-røret.
• Mål aktiviteten i 100 sekunder, hver gang der er gået 15 minutter.
Skriv resultaterne i skemaet.
Tid 1. måling 2. måling 3. måling 4. måling 5. måling 6. måling
Antal impulser N
N – B
• Husk at trække baggrundsstrålingen fra.
• Hvorfor falder aktiviteten med tiden?
• Hvordan kan I undersøge, hvilken type ioniserende stråling støvet udsender?
• Hvad viser undersøgelsen? Brug bagsiden af papiret.

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Sandsynligvis ikke noget, der kan lade sig gøre. Du må ikke forlade lokalet under prøven.

Svar #3
10. juni 2008 af maramalene (Slettet)

Laura Gregers. Skidemange tak! Helt perfekt, det var lige dét jeg skulle bruge.
Det er vel ikke sådan, at du liiiige.. kan besvare spørgsmålene for mig? d:
Hvorfor falder aktiviteten med tiden?
Hvordan kan I undersøge, hvilken type ioniserende stråling støvet udsender?
Hvad viser undersøgelsen?
- Så er du bare en skat ;D

Svar #4
10. juni 2008 af maramalene (Slettet)

nå jo, brug hovedet malene; aktiviteten bliver mindre med tiden, fordi stoffet henfalder.

Skriv et svar til: Radioaktiv støvsuger?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.