Fysik
TRANSFORMATION
11. juni 2008 af
Mathias. (Slettet)
Hvad er transformation?? :D
Svar #2
11. juni 2008 af Liv1988 (Slettet)
Vi prøver lige igen.. Heh :) (Link fjernet pga. dødt link. Mvh. Studieportalen.dk)
Liv1988 og Malfoy
Svar #3
11. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)
Vi kan betragte en transformator, som består af en kraftig rektangulær jernkerne, hvorom der er viklet to spoler. Disse to spoler kaldes henholdsvis primærspolen og sekundærspolen, og antallet af vindinger i de to spoler henholdsvis N_p og N_s.
Transformatoren bruges til at ændre en vekselspænding U_p til en anden vekselspænding U_s. Idéen i transformatoren er, at den varierende vekselspænding U_p skaber en varierende magnetisk flux gennem primærspolen. Denne varierende flux inducerer en spændingsforskel over sekundærspolen. Man benytter her, at den lukkede jernkerne holder på alle de magnetiske feltlinjer. På grund af jernets magnetiske egenskaber vil magnetfeltet uden for jernkernen praktisk taget være 0, og de magnetiske feltlinjer vil være lukkede kuver, der holder sig inden for jernkernen. Den magnetiske flux gennem én vinding i primærspolen vil så være lig med den magnetiske flux gennem én vinding i sekundærspolen.
Når der er en spændingsforskel over primærspolen, vil der gå en strøm gennem den. Denne strøm frembringer et magnetfelt gennem spolen. Når spændingsforskellen ændres, ændres magnetfeltet, og denne ændring skaber en induceret spænding U_ind over primærspolen, som er givet ved:
U_ind = -N_p * d(phi_b)/dt
hvor d(phi_b) er tilvæksten af den magnetiske flux gennem én vinding i primærspolen i tidsrummet dt. Da det samlede spændingsfald rundt i primærkresen er 0, gælder at:
U_p + U_ind = 0, hvoraf
U_p = N_p * d(phi_b)/dt
Da d(phi_b) også er tilvæksten af den magnetiske flux i sekundærspolen i tidsrummet dt, vil den inducerede spænding U_s i sekundærspolen være:
U_s = -N_s * d(phi_b)/dt
Herved fås, at forholdet mellem primærspændingen U_p og sekundærspændingen U_s henholdsvis antallet af vindinger på primærspolen N_p og sekundærspolen N_s kan udtrykkes:
U_s/U_p = N_s/N_p
eller
U_s = (N_s/N_p) * U_p
Det vil sige, at man kan hæve og sænke sekundærspændingen ved at variere forholdet mellem antallet af vindinger i de to spoler.
-Zeta-
Transformatoren bruges til at ændre en vekselspænding U_p til en anden vekselspænding U_s. Idéen i transformatoren er, at den varierende vekselspænding U_p skaber en varierende magnetisk flux gennem primærspolen. Denne varierende flux inducerer en spændingsforskel over sekundærspolen. Man benytter her, at den lukkede jernkerne holder på alle de magnetiske feltlinjer. På grund af jernets magnetiske egenskaber vil magnetfeltet uden for jernkernen praktisk taget være 0, og de magnetiske feltlinjer vil være lukkede kuver, der holder sig inden for jernkernen. Den magnetiske flux gennem én vinding i primærspolen vil så være lig med den magnetiske flux gennem én vinding i sekundærspolen.
Når der er en spændingsforskel over primærspolen, vil der gå en strøm gennem den. Denne strøm frembringer et magnetfelt gennem spolen. Når spændingsforskellen ændres, ændres magnetfeltet, og denne ændring skaber en induceret spænding U_ind over primærspolen, som er givet ved:
U_ind = -N_p * d(phi_b)/dt
hvor d(phi_b) er tilvæksten af den magnetiske flux gennem én vinding i primærspolen i tidsrummet dt. Da det samlede spændingsfald rundt i primærkresen er 0, gælder at:
U_p + U_ind = 0, hvoraf
U_p = N_p * d(phi_b)/dt
Da d(phi_b) også er tilvæksten af den magnetiske flux i sekundærspolen i tidsrummet dt, vil den inducerede spænding U_s i sekundærspolen være:
U_s = -N_s * d(phi_b)/dt
Herved fås, at forholdet mellem primærspændingen U_p og sekundærspændingen U_s henholdsvis antallet af vindinger på primærspolen N_p og sekundærspolen N_s kan udtrykkes:
U_s/U_p = N_s/N_p
eller
U_s = (N_s/N_p) * U_p
Det vil sige, at man kan hæve og sænke sekundærspændingen ved at variere forholdet mellem antallet af vindinger i de to spoler.
-Zeta-
Skriv et svar til: TRANSFORMATION
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
