Fysik

Elektrisk effekt

13. juni 2008 af badooo (Slettet)
Hey

P = U*I
og
P = U^2/R

..begge 2 er udtryk for effekten P. Men findes der en udledning bag den ene af dem, som ud fra definitionen på effekt, viser at det passer?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2008 af peter lind

Du kan bruge Ohms lov til at komme fra den ene til den anden.

Svar #2
13. juni 2008 af badooo (Slettet)

Den er jeg med på. Men hvor stammer "den ene" fra? Der må ligge en eller anden udledning bag, eller vil min censor lade sig spise af med et "sådan er det altså bare", når jeg skal op til b-niveau eksamen?

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Du har som du selv siger formelen
P=U*I
Og så har du
U=R*I
Hvis du erstatter U fra Ohms lov i formlen for effekt fås
P=U^2*I
På samme måde kan du isolere I fra Ohms lov og indsætte den.
Efter lidt regneri vil du nå frem til P=I^2/R

Svar #4
13. juni 2008 af badooo (Slettet)

Jamen jeg mente selvfølgeligt ikke U^2/R, men I^2/R.. min fejl :p

Måske har jeg stilt spørgsmålet dumt.. Vi prøver igen:

Lad os antage at jeg er til min eksamen nu. Jeg står og forklarer noget om Joules lov og blablabla. Jeg kommer så til at jeg vil udlede Joules lov. Jeg siger så:

Og til det har vi formlen for effekten: P = U*I...

...nu er spørgsmålet så: Vil censor stoppe mig her og sige: "Hov, hvor har du den formel fra?"? Hvis ja, hvordan satan skal jeg så få udledt den?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Det vil han næppe gøre. Men for at vise at formlen passer, kan du jo prøve at regne på enheder. Så vil du se, at U*I i enheder bliver til J/s=W

Svar #6
13. juni 2008 af badooo (Slettet)

Arh, ja.. Se, dét var en genistreg :)

Tak for det :p

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Genistreg er det nok næppe. Men en smart måde at vise, at formlen er gyldig ;)

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)

Man kan generelt ikke bevise en fysisk lov - kun eftervise loven eksperimentelt. Det er også tilfældet med fx P = U*I.

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. juni 2008 af mathon

...
det blev lidt rodet,
hvorfor der opsummeres:

E_el = U*I*t = P*t, da
P=U*I, so
ved brug af U=R*I
giver

P = U*I = R*I^2 = U^2/R


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. juni 2008 af mathon

so --> som

Skriv et svar til: Elektrisk effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.