Matematik
Bevis: Ensvinklede trekanter
16. juni 2008 af
buggyy (Slettet)
Hejsa,
Jeg skal til matematikeksamen i morgen, og har egentlig en ganske god disposition klar til alle emner, men føler jeg mangler lidt om ensvinklede trekanter. Derfor forsøger jeg at bevise følgende:
b/c=b1/c1
a/c=a1/c1
a/b=a1/b1
Jeg tror, jeg er kommet frem til et bevis, men vil lige være sikker på, jeg ikke har lavet noget forkert.
-
I to ensvinklede trekanter ABC og A1B1C1 placeres en højde fra hhv. C til c og C1 til c1 (se http://i27.tinypic.com/25s0j0k.gif). Højden kaldes h i trekant ABC og h1 i trekant A1B1C1.
Dermed er:
sin(A)=h/b
sin(A)=h1/b1 (eftersom trekanterne jo er ensvinklede)
<=>
h/b=h1/b1
sin(B)=h/a
sin(B)=h1/a1
<=>
h/a=h1/a1
Af dette kan afledes:
b=h/sin(A)
b1=h1/sin(A)
a=h/sin(B)
a1=h1/sin(B)
Og hvis disse divideres med hinanden (som i sætningen, jeg forsøger at bevise):
a/b=(h/sin(B))/(h/sin(A))=sin(A)/sin(B)
a1/b1=(h1/sin(B))/(h1/sin(A))=sin(A)/sin(B)
a/b=a1/b1
QED
(De andre to sætninger udregnes på samme vis, blot med højden placeret fra en anden vinkel.)
-
Stemmer det, eller har jeg overset noget?
Jeg skal til matematikeksamen i morgen, og har egentlig en ganske god disposition klar til alle emner, men føler jeg mangler lidt om ensvinklede trekanter. Derfor forsøger jeg at bevise følgende:
b/c=b1/c1
a/c=a1/c1
a/b=a1/b1
Jeg tror, jeg er kommet frem til et bevis, men vil lige være sikker på, jeg ikke har lavet noget forkert.
-
I to ensvinklede trekanter ABC og A1B1C1 placeres en højde fra hhv. C til c og C1 til c1 (se http://i27.tinypic.com/25s0j0k.gif). Højden kaldes h i trekant ABC og h1 i trekant A1B1C1.
Dermed er:
sin(A)=h/b
sin(A)=h1/b1 (eftersom trekanterne jo er ensvinklede)
<=>
h/b=h1/b1
sin(B)=h/a
sin(B)=h1/a1
<=>
h/a=h1/a1
Af dette kan afledes:
b=h/sin(A)
b1=h1/sin(A)
a=h/sin(B)
a1=h1/sin(B)
Og hvis disse divideres med hinanden (som i sætningen, jeg forsøger at bevise):
a/b=(h/sin(B))/(h/sin(A))=sin(A)/sin(B)
a1/b1=(h1/sin(B))/(h1/sin(A))=sin(A)/sin(B)
a/b=a1/b1
QED
(De andre to sætninger udregnes på samme vis, blot med højden placeret fra en anden vinkel.)
-
Stemmer det, eller har jeg overset noget?
Svar #1
16. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)
Du går en omvej ved som udgangspunkt at benytte retvinklede trekanter, men ellers spotter jeg ikke umiddelbart nogen problemer.
Det må af sinusrelationen for begge trekanter gælde, at
sinA/a = sinB/b <=> sinA/sinB = (a/b)
sinA/a1 = sinB/b1 <=> sinA/sinB = (a1/b1)
Ved elimination af sinA/sinB fås
a/b = a1/b1
Det må af sinusrelationen for begge trekanter gælde, at
sinA/a = sinB/b <=> sinA/sinB = (a/b)
sinA/a1 = sinB/b1 <=> sinA/sinB = (a1/b1)
Ved elimination af sinA/sinB fås
a/b = a1/b1
Svar #2
16. juni 2008 af buggyy (Slettet)
Det kan du da have ret i! Jeg ved ikke, hvorfor jeg insisterede på at benytte retvinklede trekanter til beviset.
Men i hvert fald tak for hjælpen.
Men i hvert fald tak for hjælpen.
Skriv et svar til: Bevis: Ensvinklede trekanter
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
