Fysik

Cirkelbevægelse: centripetalacceleration?

24. september 2004 af Julie J (Slettet)
Hey igen.

I følgende opgave har jeg lidt problemer, som jeg håber I kan hjælpe med..
En pilot styrtdykker og opnår en max fart på 1080km/t. Idet maskinen rettes op flyver den en kort tid i en cirkelbue med radius = 1000m
1) Hvor stor er centripetalaccelerationen, mens maskinen flyver i cirkelbuen?
Hvordan beregnes centripetalaccelerationen? Jeg kan ikke finde formlen, men det er måske fordi vi har kaldt den noget andet?
2) Med hvor stor en kraft påvirker piloten sit sæde i det øjeblik maskinen i cirkelbuen flyver vandret, når piloten vejer 75kg?
Beregnes den:
F = m(pilot) * centripetalaccelerationen ?? Eller?

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

a = v^2/r

F = mv^2/r

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Det ville måske være hensigtsmæssigt med lidt paranteser:

a = (v^2)/r og F = (mv^2)/r

vedr. sidste formel: når objektet er i bunden af cirklen da: + mg
i toppen af cirklen da: - mg

Svar #3
26. september 2004 af Julie J (Slettet)

Du skriver at
"når objektet er i bunden af cirklen da: + mg
i toppen af cirklen da: - mg"
Skal jeg ikke kun beregne den første, altså i bunden af cirklen?

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Det virker sådan. Jeg skrev det som generel information.

Svar #5
26. september 2004 af Julie J (Slettet)

Okay, men skal lige være helt sikker på noget: Hvor er det +mg? Er det fordi at pilotens kraft på sædet også er påvirket af normalkraften eller?

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Forestil dig David med sin stenslynge.

Når stenen er tættest på jorden er spændingen (T) i snoren givet ved:
T - mg grundet normalkraften (T og mg er i modsat retning).

dvs. (mv^2)/r = T - mg <=> T = (mv^2)/r + mg.




Svar #7
26. september 2004 af Julie J (Slettet)

TAK!!! For hjælpen...!

Skriv et svar til: Cirkelbevægelse: centripetalacceleration?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.