Fysik
Energiformer og omdannelse
17. juni 2008 af
bubbimus (Slettet)
1: hvad kan kerneenergi omdannes til?
2:hvad kan strålingsenergi omdannes til?
3: hvad kan alternativ energi omdannes til?
jeg skal i morgen kl. 08,00 lave et oplæg der omhandler energi og omdannelse, det skal vare 8 min. det er til min 1.g afsluttende fysikeksamen.. hvad er det vigtigste at få med?
den anden del. af eksamen altså den faglige samtale vil tage udgangspunkt i stikordene
energikilder
forbrug
effekt
varmekapacitet
varmefylde
nyttevirkning..
i really need help!!
2:hvad kan strålingsenergi omdannes til?
3: hvad kan alternativ energi omdannes til?
jeg skal i morgen kl. 08,00 lave et oplæg der omhandler energi og omdannelse, det skal vare 8 min. det er til min 1.g afsluttende fysikeksamen.. hvad er det vigtigste at få med?
den anden del. af eksamen altså den faglige samtale vil tage udgangspunkt i stikordene
energikilder
forbrug
effekt
varmekapacitet
varmefylde
nyttevirkning..
i really need help!!
Svar #1
17. juni 2008 af mathon
kerneenergi kan omdannes til varme (eller indre energi, som det retteligt hedder). Varmen benyttes til fordampning af vand. Den dannede vanddamp sættes under tryk og ledes ind på nogle kæmpe skovlhjul, som er fæsnet til en aksel, som derved tvinges til at dreje rundt. I akselens anden ende sidder nogle store magneter, som nu roterer forbi nogle store spoler med kobbervindinger tykke som underarme, hvorved der induceres vekselspænding.
Sagt kort:
kerneenergi --> teknisk vekselstrøm,
som er basis for vor bekvemme, høje levestandard.
solstrålingsenergi omdannes til varme i såkaldte solfangere, som kan levere varmt vand til en familie i et parcelhus og måske bidrage lidt til boligopvarmning (hvis solfangerne er store nok. De skal jo også være til at holde ud at se på, så det nytter ikke at indrette dem i fabriksstørrelse).
alternativ energi omdannes til el-energi.
Joules Lov:
E_el = U*I*t = P*t, da P = U*I
hvor
P(ower) er effekten målt i W
E_indre = m*c*delta_T = C*delta_T
Det er ikke muligt at udnytte al den dannede energi. Der vil altid gå noget tabt i varmeafgivelse til omgivelserne:
etha = E_brug/E_produceret
Sagt kort:
kerneenergi --> teknisk vekselstrøm,
som er basis for vor bekvemme, høje levestandard.
solstrålingsenergi omdannes til varme i såkaldte solfangere, som kan levere varmt vand til en familie i et parcelhus og måske bidrage lidt til boligopvarmning (hvis solfangerne er store nok. De skal jo også være til at holde ud at se på, så det nytter ikke at indrette dem i fabriksstørrelse).
alternativ energi omdannes til el-energi.
Joules Lov:
E_el = U*I*t = P*t, da P = U*I
hvor
P(ower) er effekten målt i W
E_indre = m*c*delta_T = C*delta_T
Det er ikke muligt at udnytte al den dannede energi. Der vil altid gå noget tabt i varmeafgivelse til omgivelserne:
etha = E_brug/E_produceret
Svar #2
17. juni 2008 af bubbimus (Slettet)
hvor er det perfekt tusind tak, det fik jeg altså bare kanon meget ud af :) tusind tak for hjælpen..
ikkr for at være besværlig, men hvordan fungerer et atomkraftværk? og hvordan får vi produceret vores energi i dag?
ikkr for at være besværlig, men hvordan fungerer et atomkraftværk? og hvordan får vi produceret vores energi i dag?
Skriv et svar til: Energiformer og omdannelse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
