Matematik
Procenter og renter
19. juni 2008 af
JPGYM (Slettet)
Heysa folkens.
Jeg er bare en MEGA dør til matematik så håber i kan hjælpe en mand i nød.
Jeg skal til eksamen i matematik på c niveau.
Her er spørgsmålet jeg bare fatter nada af.
Emnet er procent og rentesregning.
Gør rede for begrebet fremskrivningsfaktor og udled formlerne for kapitalfremskrivning. Du skal også komme ind på indekstal.
Håber i kan hjælpe med en god besvarelse så er i bare super.
Jeg er bare en MEGA dør til matematik så håber i kan hjælpe en mand i nød.
Jeg skal til eksamen i matematik på c niveau.
Her er spørgsmålet jeg bare fatter nada af.
Emnet er procent og rentesregning.
Gør rede for begrebet fremskrivningsfaktor og udled formlerne for kapitalfremskrivning. Du skal også komme ind på indekstal.
Håber i kan hjælpe med en god besvarelse så er i bare super.
Svar #1
19. juni 2008 af mathon
eksponentiel vækst
udtrykkes traditionelt
y = b*a^x,
hvor
a er fremskrivningsfaktoren,
hvilket betyder den faktor y ganges med, når x øges med 1
altså for x = 1
y_1 = b*a^1 = b*a
for
x = 2
y_2 = b*a^2 = (b*a)*a = y_1*a
dvs.
den faktor y_1 ganges med, når x øges med 1
for
x = 3
y_3 = b*a^3 = (b*a^2)*a = y_2*a
dvs.
den faktor y_2 ganges med, når x øges med 1
.........
for
x = n
y_n = b*a^n = (b*a^(n-1))*a = y_(n-1)*a
dvs.
den faktor y_(n-1) ganges med, når x øges med 1
I finansregning har formen
Kn = Ko*(1+r)^n været anvendt gennem århundreder.
Til sammenligning med y_x = yo*a^x
dvs. yo ført x "enheder" frem
ses
at der - rent beregningsmæssigt - er tale om det samme,
blot med den forskel,
at
K = Kapital, Kn = kapitalen ført n terminer frem, Ko = startkapitalen
og
n = numerous = helt antal, da der altid føres et helt antal terminer frem ved sammensat rentesregning (ellers benyttes simpel rentesregning)
I finansregning udtrykkes alt i procent:
hvis 1<a<2
i
y = b*a^x
kan
a udtrykkes 1 + en decimalbrøk kaldet rentefoden
a = 1+p/100 = (1+r)
y = b*a^x
er således specifikt blevet
til
Kn = Ko*(1+r)^n
Skriv et svar til: Procenter og renter
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
