Generelt
Øv.. Fra 10 til 00 :( ..
Jeg blev "en smule" overrasket, da jeg i dag skulle tjekke mine skriftlige karakterer.. Det viste sig, at jeg i mit bedste fag, hvor jeg ligger på en klar 10'er i standpunkt og årskarakterer, havde fået 00..
Jeg ved der er mulighed for at klage, men fik besked på, at når det er 2 udefra kommende censorer, der er blevet enige om den pågældende karakter, vil det være svært at få ændret noget..
Hvis intet kan ændres, er det så muligt at få en begrundelse for karakteren?
Har andre haft succes med at klage eller blot nederlag?
Måske det lige skal siges, at jeg var der de 4 timer, som eksamen varede, skrev 2800 ord, og var rundt om alle opgaver.. Mener ikke jeg skulle have 10, men mener dog heller ikke jeg bør være dumpet..
Svar #1
21. juni 2008 af Jerslev (Slettet)
Svar #2
21. juni 2008 af allan_sim
Nej, det er ikke muligt at få en begrundelse inden en evt. klage.
Svar #3
21. juni 2008 af Lærke88 (Slettet)
Svar #4
21. juni 2008 af johann-skov (Slettet)
Svar #5
21. juni 2008 af Jerslev (Slettet)
Svar #6
21. juni 2008 af Dota (Slettet)
som #5 er inde på, så kan det ikke lade sig gøre..
Tænk på at de stakkels mennesker skal rette måske over 100 opgaver
Svar #8
22. juni 2008 af Jerslev (Slettet)
Svar #9
22. juni 2008 af blackduck (Slettet)
Men hvis man indgiver en klage, kan censorene da i yderste konsekvens blive tvunget til at give en begrundelse for karakteren?
Har du i øvrigt nogen sinde hørt om en klage over en karakter ved en skriftlig eksamen som har fået medhold?
Svar #10
22. juni 2008 af Jerslev (Slettet)
Min far har haft et par sager, hvor der har været medhold i klagen.
Svar #11
22. juni 2008 af allan_sim
Ja, jeg har hørt om, at man får medhold, men det hører til sjældenhederne. Jeg har ikke selv været i den situation.
Svar #12
22. juni 2008 af danishgirl18 (Slettet)
Svar #13
22. juni 2008 af Jerslev (Slettet)
Svar #14
22. juni 2008 af Visarksen (Slettet)
Måske ville det være en løsning med en slags "tjekliste" for censorerne, hvor de meget, meget kortfattet kan notere under nogle punkter i hvor højr grad de påkrævede "elementer" er opfyldt.. Da jeg skrev en dansk-historie opgave i 2g fik jeg netop sådan en slags "tjekliste" tilbage, hvor jeg kunne få et overblik over hvilke faglige elementer jeg ikke havde levet så godt op til.. Men denne kunne så sendes fra censor tilbage til institutionen, så en elev med et eventuelt spørgsmålstegn i panden har mulighed for at bede om en kortfattet oversigt over pludser og mangler. Herefter kan denne vurdere(evt. sammen med egen lærer), om der er hold i begrundelsen.. behøver det være så kompliceret tror I?
Svar #15
22. juni 2008 af blackduck (Slettet)
Det er skam korrekt at de skal rette 200-300 (hvis ikke flere) opgaver. Hvis du lod dem rette færre ville det fører til endnu større forvirring og tilfældigheder i systemet, fordi der ville være så mange forskellige inde over hele tiden. Det giver netop en mere "fair" karakter at samle bedømmelseskompetencerne.
Derudover sidder der jo to censorer der ikke kender dig, der ansigt til ansigt skal kunne blive enige om en karakter. Hvis de i yderste tilfælde ikke kan blive enige, går jeg ud fra, at ministeriet kommer ind over. Hvor mange kan herindefra på stående fod opremse bedømmelseskravene for de forskellige skriftlige eksamener? Oftest handler klagerne om: "jeg plejer at få x, nu får jeg y". De to bedømmere har jo ingen interesse i at det går dig dårligt, og når de netop hvert år retter 200-300 ved de jo også godt hvilke præstationer der i praksis fortjener hvilke karakterer (jaja, det er absolut karaktergivning. Men stadigvæk, især når det er stile).
Du har din retssikkerhed i og med at du kan klage. Hvis du har en reel begrundelse, er jeg sikker på at klagen bliver behandlet seriøst. Det er for meget at kræve en begrundelse for enkelt karakter, når 99,9% ikke klager over bedømmelsen. De kan vel blive nødt til at give en begrundelse hvis man klager?
Svar #16
22. juni 2008 af Jerslev (Slettet)
Det gør de også. Min far har et ark med noter til hver opgave, han retter. I tilfælde af klage.
#15: Hvis en elev klager har begge cencorer selvfølgelig noteret årsagerne til, at den opgave fik den karakter, den har fået.
Svar #17
22. juni 2008 af o1-studie (Slettet)
Jeg ved godt, at den mundtlige årskarakter og eksamenskarakter bliver lagt sammen.
Sker det samme med de skriftlige karakterer? Således fx #0 får et snit på 5 i skriftlig, da vedkommende fik 10 til årskarakter og 00 til eksamenskarakter?
Svar #18
22. juni 2008 af allan_sim
Du bliver nødt til at præcisere, hvad du mener med at de bliver lagt sammen. Alle karakterer optræder på eksamensbeviset.
I forhold til videregående specifikke adgangskrav er det det samlede gennemsnit i faget, der kigges på. Der skelnes ikke mellem mundtlige og skriftlige karakterer.
Svar #19
22. juni 2008 af o1-studie (Slettet)
Lagt sammen: Snit af årskarakteren og eksamenskarakteren. fx årskarakter: 10, eksamenskarakter: 4 - så bliver den endelige karakter 7.
Svar #20
22. juni 2008 af blackduck (Slettet)
Der er ikke nogen karakterer der som sådan lægges sammen eller beregnes et indbyrdes gennemsnit af. Alle karakterer, uden overhovedet at kigge på om det er eksamenskarakterer eller årskarakterer, indgår i udregningen af gennemsnittet med deres vægt (C=1 - B=1,5 - A=2), der dog bliver delt på den mundtlige og skriftlige del for de fag der har sådan en.
De fleste videregående uddannelser kræver, at du har en bestået studentereksamen og evt. et bestemt snit. Det er snittet regnet som beskrevet ovenover. Hvis de yderligere kræver at for eksempel dansk er bestået, tager du gennemsnittet af alle de karakterer du har fået i dansk. Det skal så være mindst 2,0. Men det er ikke sådan, at der står på dit eksamenbevis at snittet i dansk er 7, fordi du har fået 10 og 4. Der står 10 og 4, og 10 og 4 indgår når du udregner dit gennemsnit.
