Fysik
Halveringstid Ba*137
30. september 2004 af
The_Failure (Slettet)
Hej derude!
Jeg sidder og skal lave en rapport omkring et forsøg hvor halveringstiden for Ba*137 skal bestemmes.
"problemet" er at jeg har 2 formler som ender med forskellige resultater. jeg har altså nogle målinger som falder eksponentielt. herved kan jeg indtegne dem på enkeltlogaritmsik koordinatsystem og finde halveringstiden ved: T½ = log(½) / log(a).
her bliver resultatet 179sek!
men som jeg kan se findes der også en anden måde at udregne denne på:
i fpro (graf-program) kan jeg fremskaffe en ligning på formen y = b * e^(k*x)
dette kan jeg så sammenholde med henfaldsloven N(x) = N0 * e^(-k*t).. så får jeg en ligning på N(t) = 1880 * e^(-0,00436s^-1*t)
herved kan jeg så aflæse k til 0,00436s^-1.
nu kan jeg så udregne halveringstiden igen v.h.a. formlen: t½ = ln(2) / k... det får jeg så til 159,0sek!
hvad skyldes denne forskel? har siddet og grublet over det men kan ikke komme frem til det. Dette resultat bliver akkurat det samme som tabelværdien?
Har endnu ikke haft om henfaldsloven.. bare som jeg har læst forud, så der er sikkert en meget logisk forklaring på dette. nogen som kan fortælle mig det?
på forhånd mange tak :)
Jeg sidder og skal lave en rapport omkring et forsøg hvor halveringstiden for Ba*137 skal bestemmes.
"problemet" er at jeg har 2 formler som ender med forskellige resultater. jeg har altså nogle målinger som falder eksponentielt. herved kan jeg indtegne dem på enkeltlogaritmsik koordinatsystem og finde halveringstiden ved: T½ = log(½) / log(a).
her bliver resultatet 179sek!
men som jeg kan se findes der også en anden måde at udregne denne på:
i fpro (graf-program) kan jeg fremskaffe en ligning på formen y = b * e^(k*x)
dette kan jeg så sammenholde med henfaldsloven N(x) = N0 * e^(-k*t).. så får jeg en ligning på N(t) = 1880 * e^(-0,00436s^-1*t)
herved kan jeg så aflæse k til 0,00436s^-1.
nu kan jeg så udregne halveringstiden igen v.h.a. formlen: t½ = ln(2) / k... det får jeg så til 159,0sek!
hvad skyldes denne forskel? har siddet og grublet over det men kan ikke komme frem til det. Dette resultat bliver akkurat det samme som tabelværdien?
Har endnu ikke haft om henfaldsloven.. bare som jeg har læst forud, så der er sikkert en meget logisk forklaring på dette. nogen som kan fortælle mig det?
på forhånd mange tak :)
Svar #1
30. september 2004 af The_Failure (Slettet)
hov... rettelse... tabelværdien for Bariums halveringstid er 153sek? så giver det én mere rimelig afvigelse på 3,8% :) men hvad skyldes at den éne metode stadig er mere præcis end den anden?
Svar #3
30. september 2004 af The_Failure (Slettet)
ja der ligger nogen tilsvarende.. men ikke nogen som giver forklaringen til mit spørgsmål :S ellers tak for hjælpen :)
Skriv et svar til: Halveringstid Ba*137
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
