Matematik

en tricky brøk

19. august 2008 af Pernille-2 (Slettet)
En forkortelig brøk   Vis, at brøken  (n3-3n2+2n-3) / (n3+3n2+2n+3)   kan forkortes for ethvert naturligt tal n.      Hjælp: Ethvert naturligt tal n kan skrives på en af måderne n = 3k, n = 3k – 1, n = 3k + 1 fordi ethvert naturligt tal enten ligger i 3-tabellen, eller er 1 mindre end et tal i 3-tabellen eller er 1 større end et tal i 3-tabellen.

nogen der kan hjælpe mig :o?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Forskellen på tæller og nævner er 6n2 + 6 = 6(n2+1) og hvis et tal går op i både tæller og nævner, så går det også op i differensen mellem dem. Hvis nu specielt et primtal går op i tæller og nævner og dermed i 6(n2+1), så vil primtallet gå op i mindst én af faktorerne, dvs. primtallet går op i 6 eller i (n2+1). Bemærk at implikationen kun gælder den ene vej angående det med differensen, nemlig:

p|a og p|b ⇒ p|(a-b)

Læses "hvis p går op i a og p går op i b, så medfører dette at p går op i a og b's differens". Det modsatte er ikke nødvendigvis tilfældet, hvilket let kan ses med eksempler som at 3 går op i (7-4), men 3 går IKKE op i 7 eller 4.

Hvis brøken kan forkortes med et primtal har jeg altså indtil nu sluttet, at dette primtal går op i mindst én af faktorerne 6 og (n2+1). Da 6 = 2·3 skal vi altså se, hvorvidt n3+3n2+2n+3 generelt kan divideres med 2 eller 3. Da lige tal forbliver lige ved potensopløftning, mens ulige tal forbliver ulige ved potensopløftning, og idet man kender reglerne lige+lige = lige etc., kan man hurtigt se, at tallet 2 ikke går op!

Med tallet 3 derimod vil tal, der har rest 1 efter division med 3 stadig have rest 1 efter potensopløftning, mens tal der har rest 2 skiftevis vil få rest 1 og rest 2 for hver potensopløftning. Deraf ses at n3+2n kan divideres med 3 for alle n og det er oplagt at resten af udtrykket kan divideres med 3.

Brøken kan altid forkortes med 3! Vi har endnu ikke set på faktoren (n2+1). Vi kan prøve at lave polynomiers division af (n3+3n2+2n+3) og (n2+1):

(n3+3n2+2n+3)/(n2+1) = n+3, og en rest på n

Men der findes ingen tal, der både går op i (n2+1) og n, så denne faktor kan aldrig bidrage med primfaktorer, der går op i både tæller og nævner. Faktisk heller ikke i tælleren, når man regner efter...

Sikke en lang smøre :S Håber det trods alt kan bruges. Ellers spørg!


Skriv et svar til: en tricky brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.