Matematik

Hjælp ang. brøk

21. august 2008 af kim19 (Slettet)

Hej, jeg har denne lille opgave som driller. Håber en kan hjælpe lidt

(8a^3*b*a^-2) / (2b)^2

kan ikke huske reglerne for hvordan du løser sådan en.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. august 2008 af martinrv (Slettet)

Du skal benytte følgende regler:

1) ap · aq = ap+q

2) (x · y)p = xp · yp

Derefter er det bare at reducere. Prøv dig frem og skriv så, hvad du når frem til.

/martinrv


Svar #2
21. august 2008 af kim19 (Slettet)

(9a^3+(-2)*b) / (2^2*b^2)

er dette rigtig er virkelig dårlig til det her


Brugbart svar (2)

Svar #3
21. august 2008 af martinrv (Slettet)

Din nævner er rigtig.

I tælleren skal du i stedet regne som følger:

8 · a3 · b · a-2 = 8 · a3 + (-2) · b = 8 · a3-2 · b = 8 · a · b

I nævneren får du ganske rigtigt følgende resultat:

(2 · b)2 = 22 · b2 = 4 · b2

Når du så regner hele brøken, får du følgende:

8 · a · b
 4 · b2

=

2 · a
  b

Du skal så selvfølgelig skrive hele brøken, når du regner det. Altså ikke bare tælleren for sig og nævneren for sig, men brøken som en helhed. Hvis du så starter med at regne tælleren, lader du bare brøken stå, som den er i opgaven. Når du så har fået regnet tælleren til 8 · a · b, lader du den stå, mens du regner nævneren til 4 · b2, hvorefter du reducerer hele brøken til 2 · a / b.

/martinrv


Svar #4
21. august 2008 af kim19 (Slettet)

nåå ja selvfølgelig, mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2008 af martinrv (Slettet)

Det var så lidt - er glad for at kunne hjælpe :-)

Håber du forstod det hele, for det blev vist lidt indviklet formuleret.

Held og lykke med det hele.

/martinrv


Skriv et svar til: Hjælp ang. brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.