Matematik

kompliceret linje-regning

02. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

OPGAVEN:

En linje m går gennem P (2,5) og har en retningsvektor med koordinaterne (vektor r) = (4 over 2). Skriv en ligning for linjen.

Samme spørgsmål for den linje n, der går gennem (-2,-3) med retningsvektoren (vektor r) = (3 over -1).

Er vektoren (vektor v) = (31 over 43) normanvektor for linjen med ligningen 899x+1247y=461?

BEREGNING:

så vidt som jeg kan se, består opgaven af 3 dele.

1 del) Jeg skal finde ligningen for linje m med oplysningerne: P (2,5) samt (vektor r) = (4 over 2)

2 del) Jeg skal finde ligningen for linje n med oplysningerne: P (-2,-3) samt (vektor r) = (3 over -1)
 

3 del) spørgsmålet om vektoren (vektor v) = (31 over 43) normanvektor for linjen med ligningen 899x+1247y=461 skal besvares.

SÅ hvordan skal jeg starte med at beregne ligningen for m, med de to oplysninger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2008 af Isomorphician

Et hurtigt hint:

En linje gennem et punkt (x0, y0) og normalvektor (a, b) har ligningen:

a(x-x0) + b(y-y0) = 0

Er nyttig i alle tre opgaver.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2008 af mathon

(x,y) = (2,5) + t(4,2)

x = 2 + 4t
y = 5 + 2t, hvoraf

x = 2 + 4t
2y = 10 + 4t
den øverste ligning trækkes fra den nederste

2y - x = 8, hvoraf

2y = x + 8

y = (1/2)x + 4
 


Svar #3
03. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

ookay. Så m's ligning: Y = ½x+4

og n's ligning må så være:

(x,y) = (-2,-3)+t(3,-1)

x= -2+3t

y= -3+-1t

x=-2+3t

y=??+??t (Skal jeg finde noget her som kan ophæve t? I såfald kan jeg ikke rigtig se, hvad det kunne være)


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2008 af Isomorphician

x = -2 + 3t

3y = -9 - 3t


Svar #5
03. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

nåårh ja ! Man behøver selvfølgelig ikke trække den nederste fra den øverste ! Omvendt er også okay (: Tak ! Jeg forsøger videre


Svar #6
03. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

ookay.. kan det så passe videre at:

x= -2 +3t

3y=-9 +-3t

=> 3y-x=-11 => 3y=x+(-11)  => y= (1/3) + (-11/3) Er det ikke nogle lidt sære tal her til sidst?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. september 2008 af Isomorphician

Hvad er et "sært" tal?

Husk i øvrigt x'et på højre side af lighedstegnet.


Svar #8
03. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Hov ja der skulle stå: y= (1/3)x + (-11/3) til sidst..

Men jeg mener, er det ikke lidt mærkeligt med et kommatal til ligningen? Kan mine udregninger passe?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. september 2008 af Isomorphician

Det er ikke kommatal, det er fine brøker.

(og det er (-1/3)x...)


Svar #10
03. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

okay (: Hvorfor -?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. september 2008 af Isomorphician

x = -2 + 3t

3y = -9 - 3t

....

for at fjerne t'erne lægger du nederste ligning til første ligning:

x + 3y = -11 <=>

3y = -x - 11 <=>

y = (-1/3)x - (11/3)


Svar #12
03. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

aarh okay ja ! SÅ forstår jeg (: Tak


Svar #13
03. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Men hvordan skal jeg kunne tegne det?

Og hvordan finder jeg ud af, om vektoren (v) = (31 over 43) er normalvektor for linjen 899x+1247y=461?


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. september 2008 af Isomorphician

Find et nyt punkt ud fra linjens ligning, fx x =2, og indsæt det i et koordinatsystem. Nu har du så to punkter som du kan bruge til at tegne linjen ud fra.

......

Find vektoren til linjen og prik de to vektorer med hinanden. Giver det 0, er står de vinkelret på hinanden


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. januar 2010 af almedinaaa (Slettet)

 Hvad mener du med at fx x=2?


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. september 2012 af Wihi (Slettet)

4 år senere sidder jeg også med opgaven, men jeg ved ikke hvordan jeg regner denne her del ud?? 

3 del) spørgsmålet om vektoren (vektor v) = (31 over 43) normanvektor for linjen med ligningen 899x+1247y=461 skal besvares.

????


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

På retvendt dansk skal man undersøge, om vektoren v = [31 , 43] er normalvektor til linien med ligningen

                     899x + 1247y = 461

Ud fra liniens ligning kan man aflæse en normalvektor n for linien. Man skal da undersøge, om de to vektorer v og n er parallelle.


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. september 2012 af mathon

 

                                              v = (1/29) · n
           hvoraf
                                             |v| = (1/29) · |n|
           og
                                             v er ensrettet med n da (1/29) > 0


Skriv et svar til: kompliceret linje-regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.