Matematik

Diff-ligning

04. september 2008 af Mona. (Slettet)

Hej SP

Jeg er simpelthen gået i stå med denne her opg om differentialligninger: http://peecee.dk/uploads/092008/opg_big_thumb.png

Jeg ville sætte stop pris på lidt hjælp til opgaven.

I den første har jeg løst ligning 2 til

[A] = e^(-k1*t + c_1)

Så har jeg sat [A] = 0 til t = 0, hvilket giver [A] = e^c_1 = c_2 (da e^c_1 bare er en konstant).

I den næste har jeg så indsat [A]=c_2 og løst den differentialligning til:

B = c_2*k_2 + c_2*e^(-k*t)

er det korrekt? og hvad skal jeg så gøre næst?

Mange tak,

Mona


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. september 2008 af peter lind

[A] er ikke 0 til tiden t=0 men A0. Indsat i din generelle løsning bliver resultatet [A] =A0e-k1t


Svar #2
04. september 2008 af Mona. (Slettet)

Ok, jeg skal bare betragt A_0 som en konstant ikke?

Skal jeg så løse diffligningen

B' + k2*B = k_1*A_0*e^(-k_1*t)

?


Svar #3
04. september 2008 af Mona. (Slettet)

Hmm.... nu har jeg regnet ligningerne ud på lommeregneren, og jeg synes løsningerne er meget indviklede? Der er virkelig mange konstanter på.


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. september 2008 af peter lind

#2 Rigtig


Svar #5
04. september 2008 af Mona. (Slettet)

#4 Jeg ved ikke om du kender maple, men gider du lige tjekke mine indtastninger? Synes du at resultatet er meget mærkeligt?

http://peecee.dk/uploads/092008/Screenshot1.png
 


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. september 2008 af peter lind

Jeg har kun set maple brugt; men ikke brugt det selv. Jeg bruger selv et lignende program, der hedder mupad.

De 2 første ligninger ser rigtig ud. For den sidste gjaldt der så vidt jeg husker

d[C]/dt = k2*[B], hvilket ikke er helt det du har. Faktoren k2 mangler på det sidste led.


Svar #7
04. september 2008 af Mona. (Slettet)

Tak, jeg manglede lige parentes rundt om det hele!

Men det kan altså godt passe at der er alle de konstanter og at udtrykket bliver så langt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. september 2008 af peter lind

ja


Skriv et svar til: Diff-ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.