Matematik

optimeringsopgave...

04. september 2008 af abk_buch (Slettet)

Hejsa.. nogen der kan hjælpe mig med denne her opgave som jeg er helt lost i..?

En figur består af en halvcirkel og et rektangel. halvcirklens radius benævnes r og længden af den af rektanglets sider, der står vinkelret på halvicrklens diameter benævnes h.

Det oplyses at den ydre omkreds af figuren skal være 10.

Bestem r, så arealet af figuren bliver størst muligt og bestem dette areal....

På forhånd Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2008 af peter lind

Jeg går ud fra at rektanglens anden side er r og at halvcirklen ligger op ad sådan en side.

I så fald er omkredsen af figuren de 3 af siderne i rektanglen + omkredsen af halvcirklen. Dette kan så let findes af kendte formler. Omkredsen skal være 10, hvilket giver en sammenhæng mellem r og h. Løs denne ligning med hensyn til h.

Arealet af rektanglen + halvcirklene er der også kendte formler for. Læg dem sammen og du får et udtryk for arealet som en funktion af r og h.  Indsæt h fra første del af opgaven og du har en funktion af r alene. maksimum kan nu findes på sædvanlig måde.


Svar #2
06. september 2008 af abk_buch (Slettet)

Mange tak.... jeg er dog stadig meget i tvivl om jeg har gjort det korrekt..

Altså:

O = h+h+r+((2r*pi)/(2))

>=< 10 =h+h+r+((2r*pi)/(2))

<=> 10 = 2h+r+(r*pi)

iht. solve er h = 5-2,071*r

A af figur: A = (h*r)+(r^2*pi) <=>

hvad så... jeg forstår ikke hvad jeg så er nået til... hvis en venlig sjæl gider hjælpe (:


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2008 af peter lind

af 10 = 2h+r+(r*pi)=2h+r(pi+1) får du h=5-(pi+1)r/2. sætter du det ind i dit sidste udtryk får du

A=r[5-(pi+1)r/2] +pi*r2

Du skal her være  opmærksom på at både r og h=5-(pi+1)r/2 skal være positive. Find toppunktet for den parabel, der er givet ved A. Lav evt. en graf af A.

jeg er ikke sikker på at din lærer vil acceptere, at du bare bruger solve.


Svar #4
06. september 2008 af abk_buch (Slettet)

hvorfor pi+1 ?


Svar #5
06. september 2008 af abk_buch (Slettet)

ah.. jeg har forstået det hele nu..! ;-)

mange tak for hjælpen....


Skriv et svar til: optimeringsopgave...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.