Biologi

Spytkirtler

06. september 2008 af Tsubasa (Slettet)

Hej alle sammen

jeg er lige startet på 1.g og skal fremlægge om spytkirtler, men der er ikke så meget at sige om det, derfor håber jeg at I kan hjælpe mig med det. T______T

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2008 af stud.med (Slettet)

Du kan skrive om:

Den anatomiske lokalisation af de tre (i hver side) store spytkirtler (glandula parotis, glandula submandibularis og glandula sublingialis) samt de mindre spytkirtler beliggende i undermunden og hvor de udmunder i mundhulen.

Deres neurologiske aktiveringsmekanismer med neurotransmitterstofferne acethylcholin og noradrenalin fra henholdsvis parasympatikus og sympatikus (autonome nervesystem)

Deres secernering af spyt - hvad består det af og hvilke kirtler secernerer tyktflydende eller tyndtflydende samt på hvilket signal fra nerverne (igen sympatikus/parasympaticus)

Deres funktion, fx funktionen af samtlige stoffer de udsender - amylase, naturlige antibiotica, immunoglobulin A, vand, natrium, calcium osv.

Deres sygdomme, fx fåresyge (parotitis), spytsten (sialolithiasis)  eller svulstsygdomme (pleomorft adenom i glandula parotis og adenoid cystisk carcinom i de små spytkirtler) includeret årlige tal for forekomst, hvor farlige de er, deres diagnose og deres behandling.

Du kan google dig til det meste af det ovenstående. Det i parentes er de latinske betegnelser for strukturerne/sygdommene så det er lettere at finde den relevante litteratur. Ellers kan du bare spørge igen.


Svar #2
10. september 2008 af Tsubasa (Slettet)

hvis bare du havde svaret mig lidt føre.. har allerede fremlagt i mandags hehe... men tak for hjælpen alligevel


Skriv et svar til: Spytkirtler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.