Biologi

Primærproduktion og respiration

06. september 2008 af Josefine123 (Slettet)

God formiddag alle. :)

Sidder med et par spørgsmål ang primærproduktion og respiration hos vandpest. Skriver rapport over et forsøg vi har udført.

I forsøget havde vi en vandpestpalnte i et glas med lys og et i glas med mørke. I mørkeglasset foregår ikke fotosyntese men i stedet respiration:

6 O2 + C6H12O6 --> 6 H2O + 6 CO2

Da CO2-koncentrationen i vandet derfor må stige falder pH, idet CO2 + H2O <--> HCO3- + H+. Der kommer altså flere brintioner hvilket er lig med en lavere pH.

I vores forsøg steg pH-værdien fra 7,53 til 7,55. Dette stemmer jo ikke overens med teorien eller er det mig der har misforstået det?

Det skal lige siges at vores plante repsirerede i glasset i en time, hvilket vel i denne sammnehæng ikke er meget. Er det evt bare måle usikkerheder?

Håber der er nogen der vil svare på om jeg har fat i teorien eller hvad det er der er galt. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2008 af Quasar (Slettet)

For en god ordens skyld:

Planter respirerer også i lys (der henvises til https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=566130)

Umiddelbart er der ikke signifikant forskel mellem de målte pH-værdier, men her ville oplysninger om elektrodens varians være godt.

Teoretisk set burde pH falde, men det kommer an på forsøgets udførelse. Det, der leder til formindsket pH, kaldes carbonatsystemet og består af følgende ligevægte:

CO2(g) -><- CO2(aq)

CO2(aq) + H2O -><- H2CO3

H2CO3 -><- H+ + HCO3-

HCO3- -><- H+ + CO32-

I et forsøg i mørke med ikke-lukket beholder i kontakt med atmosfærisk luft, vil produktion af CO2 ikke lede til mere formindsket pH, end hvad der er i en beholder uden vandpest i ligevægt med atmosfærisk luft. Dette skyldes det konstante forhold mellem CO2(g) og CO2(aq) i et sådant tilfælde (Henry's Lov, se http://www.dmu.dk/Miljoeordbog/Ordbog+iframe.htm).

I et forsøg med lukket beholder vil partialtrykket af CO2 stige og dermed vil alle ligevægte forskydes mod højre og dermed lavere pH.

Så: hvordan var opstillingen?


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2008 af Quasar (Slettet)

En ekstra kommentar til ikke-lukket beholder: Det kommer selvfølgelig an på, hvor hurtigt første ligevægt indstiller sig.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2008 af Quasar (Slettet)

Og så lige et ekstra spørgsmål: Blev beholderen gennemboblet med luft eller ilt under forsøget - hvis ilt har været begrænsende for respirationen kan der være blevet dannet mindre CO2.


Svar #4
06. september 2008 af Josefine123 (Slettet)

Det var en lukket beholder.

Vi målte ilt-koncentrationen i et kontrol glas og så også i glasset med vandpest efter en time og ilt-koncentrationen var mindre i vandpestglasset, så respiration må være forekommet.


Skriv et svar til: Primærproduktion og respiration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.