Fysik

Cirkelbevægelse

12. september 2008 af nunu1989 (Slettet)

Hej.....

Et flyver bliver hængt op i en snor. snoren når i udstrakt tilstand fra loft til gulv.(højde=2,5m). Flyet udfører en jævn cirkelbevægelse. radius i virkeln er 1,34 m. flyets fart er 2m/s. flyets masse er 500 g.

Bestem centripetalkraften.

Fc= m*(v2/r)= 0,5kg*(22/1,34)= 1,49 N.

Bestem vinkel hastigheden.  ω2=(Fc/m*r)= 1,49/0,5*1,34= 2,22388      ω=1,49 s-1

Bestem kraften som snoren trækker i flyet med. Og til tiden t=0 er flyet i det vestligste punkt i sin bane. Hvor lang tid går der før det er i det nordligste punkt.?

Hvordan løse man de to sidste spørgsmål..


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2008 af peter lind

Det forklares bedst med en tegning, som jeg desværre ikke har mulighed for at lave her.

Flyet er påvirket af 2 kræfter nemlig tyngdekraften og snorekraften. Tyngdekraften virker lodret ned, snorekraften i snorens retning. Brug oplysningen om radius i cirkelbevægelsen og snorens længde til at finde vinklen af snorekraften med vandret eller lodret. Summen af de 2 kræfter skal give centripetalkraften. Brug tegning.

Det sidste spørgsmål er tvetydig, idet det er afhængig af hvilken retning  flyet bevæger sig i. Lav en tegning af cirkelbevægelsen og marker  verdenshjørnerne. Så kan du nemt se vinklerne for de 2 muligheder når flyet skal bevæge sig fra vest til nord. Find af vinkelhastigheden omløbstiden og sammenlign det med de 2 mulige vinkler.


Skriv et svar til: Cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.