Samfundsfag

SWOT-analyse fordele og ulemper?!

05. oktober 2004 af gardengate (Slettet)
Hey!

Jeg har lavet en SWOT-analyse over to multinationale virksomheder. Er der nogle som kan komme med nogle fordele og ulemper ved analysen generelt? Og hvem har egentlig lavet den?!

mvh. gardengate

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2004 af JulieJense (Slettet)

S.W.O.T-analysen bruges til udbyggelsen af en god strategiplan, der giver et peg om virksomhedens stærke og svage sider (=interne forhold), dens muligheder i fremtiden og trusler (=eksterne forhold).

Efter SWOT analysen kan man tage forskellige strategiske tiltag. F.eks.
· Ekspansion på nye markeder med de eksisterende produkter.
· Udvide markedsandelen på det eksisterende marked med de nuværende produkter.
· Investering i bedre fysiske rammer for såvel kunder som ansatte.
· Omorganisation f.eks. ved opdeling i mindre økonomiske enheder med hver sit regnskab = kunne styrke økonomistyringen.

En ulempe med SWOT er at den tager udgangspunkt i én virksomhed. Porter f.eks. analyserer konkurrencesituationen på et helt marked. Porter mener, at konkurrencen på et marked styres af samspillet mellem fem drivkræfter:
se Porters markedsanalysemodel på side 114.
1) Konkurrencen blandt de eksisterende udbydere. Kan karakteriseres ved monopolistisk konkurrence; En virksomhed forsøger at vinde markedsandele ved f.eks. at sætte prisen ned.
2) Truslen fra nye udbydere, der først skal bryde igennem adgangsbarrieren (=privilegeret adgang til distributionssystemer, know-how mm.). Om den nye virksomhed er en stor eller lille trussel afhænger af den nuværende virksomheds fordele. F.eks. stordriftsfordele eller om denne vælger at produktdifferentiere (=mærkevare).
3) Truslen fra substituerbare produkter (=erstatningsprodukter, der kan opfylde samme behov).
4) Leverandørernes magt afhænger af disses størrelse og deres antal.
5) Kundernes magt (=leverandørernes magt)

SWOT og Porters passer godt sammen, fordi Porters analyserer muligheder og begrænsninger på et bestemt marked, imens SWOT analyserer den enkelt virksomhed i forhold til det pågældende marked.


Det var lige hurtigt hvad jeg kunne komme i tanke om mht. SWOT analysen. Kort er det altså sådan:
Ulempe: Den tager kun udgangspunkt i én virksomhed
Fordel: Som ovenfor - dette kan ses som en fordel, hvis man kun ønsker at se på den enkelte virksomhed!

Svar #2
05. oktober 2004 af gardengate (Slettet)

Tusind tak! Du henviser til side 114... i hvilken bog er det?
Jeg har ikke EØ men samf.

Jeg har ikke nogen bog om hverken SWOT eller Porters, men jeg har fundet en del på nettet om SWOT. Der er en fra min gruppe, som skriver om Porters. Jeg ved bare ikke helt, om han har styr på den ene virksomhed, da det er mig, som der har taget sig mest af det...:S

Du skriver at SWOT er en udbyggelse af god strategiplan. Er det så helt hen i vejret, at jeg kun skriver, hvordan virksomhedernes styrke, svagheder, muligheder og trusler er?!

Ved du forresten, hvem der har opfundet SWOT-analysen?

Da jeg skal aflevere på fredag og ikke helt har styr på SWOT'en - kunne det så være muligt, at jeg kunne tilføje dig på messenger, hvis du altså har det?!

Mvh. gardengate

Svar #3
05. oktober 2004 af gardengate (Slettet)

Ville bare lige holde liv i tråden...

Andre der kan hjælpe?! :)

/gardengate

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2004 af madsbs (Slettet)

Den i #1 nævnte model af Porter kaldes Porter's five-forces til en oplysning; den har vundet stort indpas rundt omkring i verdenen.

SWOT-analysen er som sådan ikke nogne teori, men blot en ramme, som benyttes til at præsentere resultaterne af de strategiske analyser, man har gennemført. Dette resulterer i, at en trussel fro en virksomhed, snildt kan betyde en mulighed for en anden (og her er det godt at supplere med Five-forces).

Svar #5
05. oktober 2004 af gardengate (Slettet)

madsbs

Så det er ikke så smart, at jeg ikke både skriver, om Porters og SWOT?! Vi har jo delt det op i mellem mig og en anden...

I indlæg 3, kan du svare på det der står i 3. afsnit?

mvh. gardengate

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2004 af madsbs (Slettet)

#5.

Det vil jeg ikke mene, det er. SWOT-analysen er jo netop et billede af virksomhedens stærke og svage sider samt muligheder og trusler.

I øvrigt vil det være kanon, hvis I præsenterer de to ting i forlængelse af hinanden. Personligt vile jeg starte med SWOT-analysen for derefter at skitsere Porter's Five-forces.

Svar #7
05. oktober 2004 af gardengate (Slettet)

#6

Det vil jeg foreslå til ham jeg arbejder sammen med. Jeg håber sgu han har fattet Porter ellers må jeg jo selv lave den.

Hvis du har tid og gider vil du så læse mine SWOT analyser over messenger?! Bare rolig jeg skal nok også smide dem herind bagefter...

mvh. gardengate

mail: [email protected]

Svar #8
05. oktober 2004 af gardengate (Slettet)

Jeg er tilbage lidt senere her på siden, da jeg lige skal træning.

I må MEGET gerne skrive nogle kommentarer til tråden.

mvh. gardengate

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. oktober 2004 af madsbs (Slettet)

Jo det vil jeg gerne:
Jeg har tilføjet dig, når du kommer tilbage.

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. oktober 2004 af JulieJense (Slettet)

Jo, jeg har msn - men kan ikke skrive til dig under din profil, fordi du ikke ønsker at blive kontaktet. Kan du evt. skrive igen til mig med din mail?

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. oktober 2004 af JulieJense (Slettet)

Hov.. Har lige set at du allerede har opgivet din mail.. Sorry!

Skriv et svar til: SWOT-analyse fordele og ulemper?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.