Matematik

Trigonometrisk funtion

18. september 2008 af Arvin (Slettet)

Når man anvender en symaskine bevæger nålen sig i forhold til den såkaldte stingplade. Til tiden t (målt i sekunder) er nålespidsens højde y(t) (målt i cm) over stingpladen bestemt ved:

y(t)=(3/2)*sin(12*pi*t)

Nålespidsens hastighed til tiden t er y'(t). Hvor stor er nålespidsens hastighed ved passage af stingpladen?


Jeg er helt væk i denne opgave? Kan nogen hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2008 af mathon

 beregn først y '(t)


Svar #2
18. september 2008 af Arvin (Slettet)

#1

y'(t)=(3/2)*cos(12*pi*t)

Men hvad så nu?


Svar #3
18. september 2008 af Arvin (Slettet)

Okay rettelse til differentieret ligning:

y'(t)=(3/2)*12*pi*cos(12*pi*t)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2008 af mathon

y = (3/2)*sin(12*π*t)

hvad gælder om sin(12*π*t) til de tidspunkter, hvor nålespidsen er "i" stingpladen ?

v = y '(t) = 18π√(1-sin2(12*π*t))


Svar #5
18. september 2008 af Arvin (Slettet)

#4

Jeg er desværre gået lidt af banen der.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2008 af mathon

når nålespidsen er "i" stingpladen er

sin(12*π*t) = 0

hvorfor

v = 18π√(1-0)) = 18π
 


Svar #7
18. september 2008 af Arvin (Slettet)

#6

Nå ja, selvfølgelig. Men jeg forstår ikke helt hvordan du kom frem til den differentierede ligning. Jeg fik min på følgende måde, er det rigtigt?:

img352.imageshack.us/img352/7720/difflignto6.gif


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2008 af mathon

(3/2)*12*π = 1,5*12*π = 18π


Svar #9
18. september 2008 af Arvin (Slettet)

#8

Nå ja, selvfølgelig!

Okay, men hvordan har du så fået den anden del. Har du differentieret ligningen igen for at få -sin?


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. september 2008 af mathon

simpel omskrivning:

cos2(x) + sin2(x) = 1

cos2(x) = 1 - sin2(x)

cos(x) = ±√(1-sin2(x))


Svar #11
18. september 2008 af Arvin (Slettet)

#10

Jamen, så har jeg endelig fattet det! :D

Hvis t = 0

Så sætter jeg jo bare 0 ind på t's plads i den differentierede ligning og så er hastigheden cirka 56,55 cm/sekunder?


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. september 2008 af mathon

t er ikke nødvendigvis lig med 0
men
sin(12πt) = 0, som er tilfældet for mange t-værdier
12π(to+delta t)
med
delta t = p*(1/6), p € Z


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. september 2008 af mathon

#12-rettelse

med
delta t = p*(1/6), p € Z

--->

med
delta t = p*(1/12), p € Z


 


 


Skriv et svar til: Trigonometrisk funtion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.