Matematik

parabel dillemma

18. september 2008 af pibm (Slettet)

hej... skal finde toppunktet til parablen

y=x^2-5x+4

hvordan gør jeg det???


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2008 af mathon

hvordan har du lært?


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september 2008 af mathon

y = f(x) =x2-5x+4

hvis du ellers fandt rødderne

α og β
i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=575069

er

toppunktets 1. koordinat

t1 = (α+β)/2

T(t1,f(t1))


Svar #3
18. september 2008 af pibm (Slettet)

øhm... pas...

når vi har haft om det har hun plapret en bunke af sig... og jeg har ikke forstået så meget...

så... ved ikk helt... lige nu kikker jeg bogen igennem for det...


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2008 af juventuz (Slettet)

du kan finde x-koordinaten til toppunktet ved enten

1) at løse f'x=0

2) at bruge formlen xt=-b/(2*a)


Svar #5
18. september 2008 af pibm (Slettet)

øhm... hvad er "F"?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2008 af juventuz (Slettet)

#5 Så har du vist ikke lært at differentiere. Brug da xt=-b/(2*a) og find y-værdien ved indsættelse f(x), eller y, som du kalder det.
 

Til information: f(x)=y. menes bare, at x indgår i ligningen, hvorfor det ofte skrives f(x)


Svar #7
18. september 2008 af pibm (Slettet)

takker... tror jeg har den nu hehe


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. september 2008 af Sherwood (Slettet)

f er funktionen. f '(x) er diffenrentialkvotienten, der svarer til tangentens hældningskvotient i punktet x. Når denne er lig 0, har funktionen en vandret tangent i x. Når tangenten er vandret, må der være et toppunkt. Derfor er det muligt at beregne toppunktet vha f '(x)=0.

Hvis du ikke har lært om differentialregning kan du benytte dig af formlen, som #4 har opskrevet i 2). 


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. september 2008 af mathon

y = f(x)  = 1*x2 + (- 5)x + 4 = (x-2,5)2 + (-2,25) til sammenligning med
y = f(x) = a*x2 + bx + 4 = a(x-(-b/(2a))2 + (-d/(4a))
 


Skriv et svar til: parabel dillemma

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.