Matematik

kvadratsætninger - brøk

21. september 2008 af seriøs (Slettet)

Jeg har et par stykker af denne udregning, men er ik sikker på, hvordan jeg skal løse dem

Jeg ved, at jeg skal omskrive og forkorte brøkerne.

3x2 - 12x + 12 / 5x2 - 10x

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Hvad er dit eget bud? Så kan vi hjælpe dig derfra.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2008 af mathon

3(x2-2*x*2+22)/5x(x-2))

3(x-2)2/(5x(x-2))  = (3/5)(x-2)/x  = 0,6(1-(2/x))


Svar #3
21. september 2008 af seriøs (Slettet)

Jeg skal vel først finde en fælles faktor for udtrykkene i tæller og nævner, da jeg er interesseret i at forkort brøken?! Men jeg er itvivl om det er 2x, for jeg har aldrig forkortet med så mange tal og enda med bogstaver.


Svar #4
21. september 2008 af seriøs (Slettet)

Ok så jeg forkorter med det tal som tallene går op i, og derfor 3 uden for parentes.

Men hvad sker der så? Jeg vil skrive det på en anden måde, hvad går der galt så?

3 (x2-4x + 4 ) / 5 (x2-2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

(3x2 - 12x + 12) / (5x2 - 10x)

(3(x2-4x+4)) / (5x(x-2))

(3(x-2)2)(5x(x-2))

(3(x-2))(5x)

(0.6*(x-2))/x


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

Ligesom #2 fik det


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

I #4 mangler du x i nævnreren ved -2


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. september 2008 af mathon

5x2 - 10x  =  5*x*x - 5*x*2  =  5x(x-2)


Svar #9
21. september 2008 af seriøs (Slettet)

ok men hvorfor ik 5 (x2-2) ? undskyld men det er bare mit første styk af den slags :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

5x2-10x=5x(x-2) v 5(x2-2x)

I #9 fjernede du pludselig x ved -10x

-10x≠5(-2)


Svar #11
21. september 2008 af seriøs (Slettet)

ups det er rigtig tak for hjælpen :) jeg prøver lige at lave de andre og indsætter dem i en ny .. tak


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. september 2008 af mathon

a*b - a*c = a(b-c) en fælles faktor sættes uden for en parentes


Skriv et svar til: kvadratsætninger - brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.