Biologi

hjælp til blodtype

23. september 2008 af Thie (Slettet)

hej, trænger lidt hjælp ang. blodtype.

jeg skal skrive en rapport om blodtypebestemmelse.

hva menes med: gør rede for den fysiologiske baggrund for blodtyperne?

og gør rede for den genetiske baggrund for blodtyperne? hvad er forskellen mellem disse to?


Brugbart svar (3)

Svar #1
23. september 2008 af Zipzap112 (Slettet)

Med fysiologisk baggrund tror jeg, at man ønsker en redegørelse for hvilke fysiologiske forskelle, der er mellem de forskellige blodtyper. Altså at du her skal komme end på de to vigtigste antistof-antigen-systemer: AB0 og rehesus-faktoren. Her kan du beskrive blodlegemet, og hvordan hvert blodlegeme har antigener siddende på overfladen. Så beskriver du antigen-antistof komplekserne, og fx hvad en aglunitation (netop dannelsen af antigen-antistof komplekser, der får blodlegemerne til at klumpe sammen) er. Her har du selvfølgelig også forklaret, hvad er antigen er og hvad et antistof er. Det sammen handler rhesus-faktoren om, bortset fra at det er et andet antigen-antistof kompleks.

Under den genetiske baggrund kommer du så ind på, hvordan vi hver i sær nedarver vores specifikke blodtype og rhesus-faktor. Her kommer du ind på arvegangen (A og B dominerer over 0, altså er 0 viende = recessiv). Her kan du så beskrive hver enkelt blodtype: Hvilke antigener sidder på overfladen og hvilke antistoffer har denne blodtype i blodet?  Her er det vigtigt også at komme ind på problematikken med blodtransfusioner, og hvordan det kan være livsfarligt at få blod indeholdende antistoffer, som man selv har antigener for.

På samme måde kan du beskrive rhesus-faktoren, men her er det vigtigt at du snakker om de såkaldte rhesuskomplikationer. Det elsker læren! Rhesus-komplikationer kan opstå, når en rhesus-negativ mor får et barn med en rhesus-positiv mand. Her er der chance for, at barnet får rhesus-faktoren (rhesus-antigenet på blodlegemet overflade). Det kan give alvorlige komplikationer, hvis barnets blod ved fødsel blandes med morens. Morens immunsystem vil se de fremmede blodlegemer, som har antigener kroppen ikke genkender på sig som fremmed, og derefter danne antistoffer mod rhesus-antigenet.  Oftest har det ikke betydning for den førstefødte, men det kan have alvorlige konsekvenser for nummer to, da morens antistoffer, hvis nr. 2 også er rhesus-positv nu vil få barnets blod til aglutinere.  Dermed kan barnet dø, hvis man ikke griber ind i tide. Her findes en række hjælpeforanstaltninger. Alt dette kan du læse meget mere om selv.

Hyg dig!


Skriv et svar til: hjælp til blodtype

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.