Matematik

skærringspunkt

29. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Hvordan beregner jeg et skærringspunkt mellem to linjer?

mine linjer har ligningerne:

y= (3/4)x+2 og 3x-7y=-23


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2008 af lolller3 (Slettet)

Du kan tage det du har i første ligning som jo er lig med y og prøve at sætte det ind i den næste også regne lidt på det.

Brugbart svar (1)

Svar #2
29. september 2008 af janko (Slettet)

1) isolere y i 3x-7y = -2... dermed får du to ligninger

2) sæt dem lig med hinanden og løs x


Brugbart svar (2)

Svar #3
29. september 2008 af mathon

y = (3/4)x+2..........gang med 4 på begge sider

4y = 3x + 8 og

I:  -3x + 4y = 8
II:  3x - 7y = -23

to ligninger med to ubekendte af 1.grad..........


Brugbart svar (2)

Svar #4
29. september 2008 af janko (Slettet)

... hov,, det var vist en smutter, hehe...

men ja, det er to ligninger med to ubekendte af 1.grad.

du kan derfor vælge enten at isolere x eller y i den ene formel og indsætte den i anden formel..


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. september 2008 af mathon

#4

...det var ikke en smutter. Men den giver så meget "brøk-bøvl"  :-)


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. september 2008 af janko (Slettet)

#5, det er rigtig nok..

Efter at have set dine svar på løsninger af  to ligninger med to ubekendte af 1.grad , har jeg bemærket at du griber dem lidt anderleds an, end jeg...

jeg har nemlig fra starten af lært at løse det som brøker og derfor holdt fast i det... måske en dum vane :)

#0... kan du følge tankegangen?


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. september 2008 af mathon

#6

til "ikke brøkstærke" bør substitutionsmetoden næppe anbefales...

...men hvis folk ville lære sig Cramers regel/determinantmetoden...


Svar #8
30. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Okay så ! (:

1) jeg ganger med 4 i ligning 1 og får så: 4y = 3x+8.

2) Jeg isolerer y i ligning 2: 3x+23=7y (derved er y også positiv)

3) så skal jeg sætte dem lig hinanden eller hvad? Og hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. september 2008 af mathon

I: -3x + 4y = 8
II: 3x - 7y = -23

adder I og II

-3y = -15

y = (-15)/(-3) = 5, som indsat i 3x - 7y = -23
giver
3x - 7*5 = -23

3x = -23 + 35 = 12

x = 12/3 = 4
 

således er skæringspunktet
S(4,5)


Svar #10
30. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

aarh okay!

Hvis disse to linjer så danner en trekant i førstekvadrant sammen med y-aksen, hvordan beregner jeg så den areal? 


Skriv et svar til: skærringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.