Fysik

Bølgens udbreddelsesfart,

01. oktober 2008 af Sayne (Slettet)

Opgave 1:
Jeg skal finde bølgens udbreddelsesfart.
Q = 45 C
Delta t = 25 s.

Der passerer en ladning på 45 C gennem en pære i løbet af 25 s. Så nu skal jeg beregne strømstyrken gennem pæren. Men hvilken formel skal jeg benytte mig af?

Opgave 2:
Hvor meget energi skal der tilføres 20 kg asfalt for at opvarme asfalten fra 20 grader til 160 grader?

Jeg har ingen ideer, om hvilke formler det kunne være, derfor har jeg oprettet tråden.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt, at strømstyrke er ladning pr. tid. Dvs., I=dq/dt.

Start med at slå asfalts specifikke varmekapacitet op og benyt derefter Q=mc*delta T


Svar #2
01. oktober 2008 af Sayne (Slettet)

ok, men hvad står dq for? er det ladningen? for i min forbindelse kender jeg kun ladningen og delta t?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: q er symbol for ladning, så det er ladningen, ja. :)


Svar #4
01. oktober 2008 af Sayne (Slettet)

varmekapaciteten er 920 j/kg x celsius

formlen lyder Q = mc x delta t
hedder den så Q = 920 x (tiden kender jeg jo ikke) = ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Åh, det er fordi, at T er temperaturforskellen. :) Den hedder egentlig:

Q=m*c*(T2-T1), hvor m er massen, c er den specifikke varmekapacitet og T1 er temperaturen før og T2 temperaturen efter.


Svar #6
01. oktober 2008 af Sayne (Slettet)

okay, nu er jeg med! mange tak.


Svar #7
01. oktober 2008 af Sayne (Slettet)

så for at være på den helt sikre side skriver jeg den lige ind for at se om den er rigtig:

Q = m x c x (t2-t1)
Q = 20 kg x 920 x (160C - 20C) = 128,80 (men hvad er enheden, J?)


Svar #8
01. oktober 2008 af Sayne (Slettet)

i selve formlen: skal der stå j/kg efter 920?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: Jeg har ikke regnet efter, men husk at sætte enheder på den specifikke varmekapacitet også, og så vil enheden komme frem helt af sig selv. :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#8: Ikke helt; specifik varmekapacitet er J/(kg*K) eller J/(kg*C) eller variationer deraf.


Skriv et svar til: Bølgens udbreddelsesfart,

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.