Matematik

Addition af vektorer og afstandsformlen

06. oktober 2008 af glimmerko (Slettet)

Jeg sidder lidt fast i en opgave om vektorer.

Jeg har en vektor a, med koordinatsættet (1,-4) og en vektor d, med koordinatsættet (t,5). Problemet er, at jeg skal finde de værdier af t, for hvilke vektor a + vektor d er kvadratrod(2). Jeg ville mene, at jeg skulle bruge afstandsformlen, men jeg får en ligning ud, som jeg ikke rigtig kan løse.

Håber på lidt hjælp. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2008 af mathon

"vektor a + vektor d er kvadratrod(2)"

er ikke mulig, da summen af to vektorer er en vektor


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2008 af mathon

...skulle der have stået længden af vektor a + vektor d er kvadratrod(2) ?


Svar #3
06. oktober 2008 af glimmerko (Slettet)

Ja, undskyld. Selvfølgelig - længden af vektor a + længden af vektor d


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2008 af mathon

[1,-4] +  [t,5] =[1+t,1]

(1,-4) og en vektor d, med koordinatsættet (t,5)

√((1+t)2+1) = √(20), hvoraf

(1+t)2+1 = 20, som kan reduceres til en 2.gradsligning med 2 t-løsninger


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. oktober 2008 af mathon

t2 + 2t + (2-√(20)) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2008 af mathon

d = 22 - 4*1*(2-√(20)) = 4(1-(2-2√(5)))

√(d) = 2√(2√(5)-1))

x = (-2 ± 2√(2√(5)-1))/2

x = -1 ± √(2√(5)-1)

xo1 = -2,26337      xo2 = 0,86337


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. oktober 2008 af mathon

...hvad får du?


Svar #8
06. oktober 2008 af glimmerko (Slettet)

Hvis jeg går ud fra at de steder du har skrevet 20, skal være 2, så forstår jeg ikke hvor rodtegnene bliver af i #4 sidste linje, men kommer igen i #5?


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. oktober 2008 af mathon

Sorry - det gik for hurtigt!

[1,-4] + [t,5] =[1+t,1]

√((1+t)2+1) = √(2), hvoraf

(1+t)2+1 = 2, som kan reuceres til

t2 + 2t = 0

t(t+2) = 0

to1 = 0       to2 = -2


Svar #10
06. oktober 2008 af glimmerko (Slettet)

Super :) - Det var også det jeg selv fik.

Mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: Addition af vektorer og afstandsformlen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.