Fysik

Bølgelængde

07. oktober 2008 af KME89 (Slettet)

Hej, nogen der kan hjælpe ? :)

Hvidt lys sendes gennem et gitter med 600 streger pr. mm. spektret ses på en skærm i afstanden 2,00 m fra gitteret. Den grønne del af 1. ordens spektret befinder sig i afstanden fra 61,5 cm til 74,0 cm fra lyspletten af 0. orden.

Hvilke bølgelængde indeholder det grønne lys?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

Brug gitterligningen. Du skal først beregne nogle vinkler. Dette gøres lettest ved at tegne en skitse af situationen og se hvor vinklerne er.


Svar #2
07. oktober 2008 af KME89 (Slettet)

d*sin(θ2) = 2*λ det er gitterligning jeg kan jo ikke regne den ud hvis jeg ikke har bølgelængden? Hvordan isoler jeg den så λ= ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

Du skal også finde bølgelængden. Del med 2 på begge sider.

λ=d*sin(θ)/2


Svar #4
07. oktober 2008 af KME89 (Slettet)

Nååh okay Tak :)


Svar #5
07. oktober 2008 af KME89 (Slettet)

jeg har tegnet det men jeg forstår ikke hvordan jeg finder en vinkel.. ;/


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. oktober 2008 af mathon

"stedet" for den grønne plet er middeltallet mellem 61,5 cm til 74,0 cm

(61,5+74,0)/2 = 67,75 cm = 0,6775 m

θ1 = tan-1(0,6775/2) = 18,71°

λ = d*sin(θ1) = ((1/600*10-3 m)*sin(18,71°) = 5,34631*10-7 m = 534,631*10-9 m = 534,631 nm


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/134353


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. oktober 2008 af mathon

tilføjet halvparentesmangel

λ = d*sin(θ1) = ((1/600)*10-3 m)*sin(18,71°) = 5,34631*10-7 m = 534,631*10-9 m = 534,631 nm


Svar #9
08. oktober 2008 af KME89 (Slettet)

Tusind tak Mathon :)


Skriv et svar til: Bølgelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.